Is waardeoverdracht gunstig?

Of waardeoverdracht voor je gunstig is hangt af van de verschillen tussen je oude en je nieuwe pensioenregelingen. Vergelijk de pensioenregelingen daarom goed met elkaar. De Pensioenvergelijker is hiervoor een handig hulpmiddel. Heeft je advies nodig? Neem dan contact op met een pensioenadviseur.

Aandachtspunten waardeoverdracht

Kiest je voor waardeoverdracht? Dan wordt het ouderdomspensioen in je nieuwe pensioenregeling verhoogd. Maar is je nieuwe pensioenregeling beter dan je oude regeling? Dat hangt af van meerdere onderdelen en je persoonlijke voorkeuren. Graag helpen wij je op weg met de volgende aandachtspunten.

1. Soort pensioen­regeling

Vergelijk het soort pensioenregeling van je oude en nieuwe werkgever. Er zijn in basis drie verschillende soorten pensioenregeling. In volgorde van meest zeker naar meest onzeker zijn dit:

  • Uitkeringsovereenkomst: je bouwt pensioen op met een vaste gegarandeerde uitkering. Dit kan een middel- of eindloonregeling zijn.
  • Kapitaalovereenkomst: je bouwt pensioen op dat een vast kapitaal garandeert. Op je pensioendatum wordt pas bekend hoe hoog je uitkering is.
  • Beleggingspensioen (beschikbare premie): je bouwt pensioen op met een beleggingskapitaal. De hoogte van het beleggingskapitaal op je pensioendatum hangt af van de beleggingsresultaten. En ook wordt dan de hoogte van de uitkering pas bepaald.

Vind je zekerheid belangrijk?

Dan lijkt een waardeoverdracht van een uitkerings- of kapitaalovereenkomst naar een beleggingspensioen niet verstandig.

Waar let je op?

  • Uitkeringsovereenkomst
    Zijn je oude en nieuwe pensioen beiden een uitkeringsovereenkomst? Bekijk dan of je pensioen meegroeit met prijs- of loonstijgingen. Dit heet toeslagverlening. In je pensioenreglement vind je de voorwaarden en afspraken over het verhogen van het pensioen.

  • Beleggingspensioen
    Vergelijk je twee beleggingspensioenen met elkaar? Dan lijken deze in veel opzichten op elkaar. Je vergelijk ze op het gebied van beleggingsresultaten. Houd er rekening mee dat resultaten uit het verleden geen garanties geven voor de toekomst.

2. Partner- en wezen­pensioen

Als je overlijdt wil je dat het pensioen voor je nabestaanden goed is geregeld. Let bij waardeoverdracht daarom goed op de verschillen tussen het partner- en wezenpensioen.

Bij een kapitaalovereenkomst of beleggingspensioen is het partner- en wezenpensioen op risicobasis meeverzekerd. Dit betekent dat deze stopt als je uit dienst gaat.

Soms is er bij een beleggingspensioen nog wel een partnerpensioen meeverzekerd. Je betaalt de premie hiervoor uit je beleggingskapitaal. Heeft je nieuwe pensioenregeling partner- en wezenpensioen? Dan worden deze na waardeoverdracht ook verhoogd.

Overzicht van al uw pensioenen

Verander je vaak van werkgever? Dan heeft je vaak ook meerdere pensioenen. Met waardeoverdracht verminder je het aantal pensioenen. 

Overzicht houden over al je pensioenen? Mijnpensioenoverzicht helpt je hierbij.

Advies nodig?

We mogen je geen advies geven bij waardeoverdracht. Voor advies verwijzen we je graag naar een onafhankelijk pensioenadviseur. Dit kan bijvoorbeeld de pensioenadviseur van jouw werkgever zijn. Of je kiest zelf een adviseur.