Vrolijke vrienden arm in arm buiten

Waardeoverdracht van je pensioen

Pensioenpotjes samenvoegen? Dit is hoe het werkt!

Heb je een nieuwe baan en bouw je pensioen op bij Zwitserleven? Dan kun je de waarde van oude pensioen(en) meenemen naar je nieuwe pensioenverzekering bij Zwitserleven. Dat heet waardeoverdracht.  

Dit moet je weten


Door al je pensioenpotjes samen te voegen, heb je meer overzicht, krijg je post van slechts één verzekeraar, en zie je meteen hoeveel je hebt opgebouwd. Het kan ook zijn dat je pensioen na een waardeoverdracht duurzamer wordt belegd. En dat je een pensioen krijgt dat beter past bij je persoonlijke situatie. Hoe dat allemaal werkt, lees je hier.

Zo regel je het

Vergelijk eerst het pensioen van je oude en nieuwe werkgever en check wat er voor jou en je nabestaanden is geregeld. Lees ook de voor- en nadelen van waardeoverdracht op deze pagina. Wil een waardeoverdracht? In een aantal eenvoudige stappen vraag je een vrijblijvende offerte aan: 

  • Log in op MijnZwitserleven. 
  • Vraag een offerte aan zonder ergens aan vast te zitten. 
  • Lees ons voorstel en ga na of waardeoverdracht interessant is. 
  • Onderteken de offerte. 

Is waardeoverdracht iets voor mij?

Ben je na 1 januari 2015 met een nieuwe baan begonnen? Dan kun je meestal je pensioenpotjes samenvoegen. Of waardeoverdracht past bij jou, hangt af van de verschillen tussen je oude en nieuwe pensioenregeling. De voorwaarden van je nieuwe pensioenregeling kunnen gunstiger zijn dan de voorwaarden van je oude pensioenregeling. Maar andersom kan ook het geval zijn. Vergelijk ze daarom goed met elkaar.
Waar moet je op letten?

Als je goed weet wat de verschillen tussen je oude en nieuwe pensioenregelingen zijn, kun je zelf bepalen of een waardeoverdracht interessant is. In het overzicht hieronder zie je in welke situaties je kan denken aan waardeoverdracht. 

Voordelen

  • Je hebt je pensioen onder één dak. Hierdoor heb je een beter overzicht. 

  • Je bepaalt zelf of je de waarde van het oude pensioen wil overdragen. Alleen bij een klein pensioen is het wettelijk bepaald dat de pensioenuitvoerder kan kiezen om dit automatisch over te dragen. 

  • Draag je een pensioen over van een pensioenfonds? Dan krijg je u een pensioeninkomen dat niet gekort zal worden. 

Nadelen

  • Ga je van een uitkeringsovereenkomst met een gegarandeerd pensioen over naar een pensioen op basis van beleggingen (beschikbare premieregeling)? Dan verlies je die zekerheid over het pensioeninkomen. De hoogte van je pensioen hangt dan af van beleggingsresultaten. Ga je van een pensioenregeling met beschikbare premie over naar een gegarandeerd pensioen? Dan hangt de hoogte van je pensioen voor een belangrijk deel af van de rente op dat moment. Die kan ongunstig zijn. 

  • Het risico is weliswaar klein, maar als je al je pensioen(en) bij één pensioenuitvoerder onderbrengt en deze komt in financiële problemen, dan kan je jouw opgebouwde pensioen (voor een deel) verliezen. Door pensioen bij meerdere pensioenuitvoerders te hebben, spreid je het risico. 

Past mogelijk bij je als:

  • je bereid bent de oude en nieuwe regeling goed met elkaar te vergelijken zodat je weet welke het beste past bij je persoonlijke situatie en wensen. Dit kan bijvoorbeeld met de Pensioenvergelijker. Kijk hierbij naar de verschillende keuzemogelijkheden die je hebt in de regelingen. En in hoeverre de pensioenen worden aangepast aan toekomstige prijsstijgingen (indexatie). 

  • de kosten van de regeling bij Zwitserleven lager zijn dan die van de oude, premievrije regeling. 

  • je vaak van baan bent gewisseld en daardoor veel verschillende pensioenen hebt. En ze samen wil voegen. 

  • je hiermee het partnerpensioen meer passend kan maken bij je persoonlijke situatie. 

Past mogelijk niet of minder bij je als:

  • je premievrije pensioenregeling een nabestaandenpensioen heeft. Dit extra nabestaandenpensioen bij jouw overlijden kan na waardeoverdracht lager uitvallen. 

  • je 60 jaar of ouder bent en van een pensioenregeling met een gegarandeerd pensioen overgaat naar een pensioenregeling op basis van beleggingen. 

  • je van zekerheid houdt en je van een pensioenregeling met een gegarandeerd pensioen overgaat naar een pensioenregeling op basis van beleggingen. 

Waardeoverdracht in een paar stappen

Vergelijk eerst het pensioen van je oude en nieuwe werkgever en check wat er voor je en jouw nabestaanden is geregeld. Lees ook de voor- en nadelen van waardeoverdracht op deze pagina. Lijkt een waardeoverdracht jou wat? In een aantal eenvoudige stappen vraag je een vrijblijvende offerte aan:

  1. Log in op MijnZwitserleven.
  2. Vraag een offerte aan zonder ergens aan vast te zitten.
  3. Lees ons voorstel en ga na of waardeoverdracht voor jou interessant is.
  4. Onderteken de offerte.
  5. Verstuur de getekende offerte via dit formulier.

Wanneer gaat waardeoverdracht automatisch?

Heb je bij een andere pensioenuitvoerder een klein pensioen (2024: € 592,51 bruto per jaar) opgebouwd en bouw je nu pensioen op bij ons? Dan mag je vorige pensioenuitvoerder de waarde van dit kleine pensioen overdragen aan Zwitserleven. Als de pensioenuitvoerder hiervan gebruikmaakt, gebeurt dit automatisch. Je hoeft hiervoor niks te doen en krijgt bericht als de waarde van je kleine pensioen is overgedragen. 

Hebt je een klein pensioen opgebouwd bij Zwitserleven? Dan blijft je kleine pensioen bij ons. We dragen dit niet automatisch over naar je nieuwe pensioenuitvoerder. Je kunt wel zelf waardeoverdracht aanvragen via je nieuwe pensioenuitvoerder. 

Offerte waardeoverdracht uploaden

Heb je onze offerte ontvangen en ga je akkoord? Deze kun je dan ondertekenen en uploaden. 

Hulp nodig bij het lezen van de offerte? 

Heb je hulp nodig bij het lezen van onze offerte? Plan dan een gratis en vrijblijvend PensioenMomentje in met één van onze pensioenexperts. We mogen geen advies geven, maar we kunnen je wel helpen om de offerte goed te begrijpen.  

Advies nodig bij je keuzes?

Wij helpen je graag bij je pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over je pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor je is, hangt natuurlijk af van je hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.

Heb je er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan overzicht geven over al je geldzaken. En zo helpen de best passende keuzes te maken.