Natuurlijk hoop je dat je gezond blijft. Toch is het goed te weten dat als je voor de pensioendatum overlijdt je partner vaak een partnerpensioen krijgt. Of dit al geregeld is en hoe hoog dit is, hangt af van je pensioenregeling. Dit zie je terug in MijnZwitserleven.

Het Nabestaandenoverbruggingspensioen is een aanvulling op het inkomen van je partner als je overlijdt voor de afgesproken pensioendatum. Je partner krijgt deze aanvulling tot je partner de AOW-leeftijd bereikt. Overlijdt je partner voor de AOW-leeftijd? Dan stopt de aanvulling.

Nog geen Nabestaandenoverbruggingspensioen? 

Het kan ook zijn dat je werkgever je laat kiezen of je zo’n pensioen wilt regelen. Dit noemen we een vrijwillige dekking. Je kan daarbij kiezen voor een gelijkblijvende of een jaarlijks stijgende aanvulling. De extra premies voor het Nabestaandenoverbruggingspensioen houdt je werkgever in op je brutoloon. Daardoor betaal je hierover geen belasting.

Wat je moet weten over vrijwillige verzekeringen

Er zijn drie zaken waar je rekening mee moet houden als je erover denkt om een vrijwillige verzekering af te sluiten.

  • Het is een vrijwillige verzekering die je kunt kiezen als deze niet al is opgenomen in je pensioenregeling.
  • Je maakt je keuze binnen 3 maanden na dat je in dienst bent getreden of aangemeld bent voor de pensioenregeling bij Zwitserleven. Na die periode kunnen wij vragen stellen over je gezondheid om na te gaan of je verzekerd kan worden of mogelijk de verzekering weigeren.
  • In MijnZwitserleven zie je welke vrijwillige verzekeringen je kan kiezen. Je zet ze hier eenvoudig zelf aan.

Wanneer kiezen voor het Nabestaandenoverbruggingspensioen?

Er zitten voordelen en nadelen aan het Nabestaandenoverbruggingspensioen. Of het bij je past, hangt dan ook af van je persoonlijke situatie en wat je belangrijk vindt. In het overzicht hieronder zie je in welke situaties je kan denken aan het afsluiten van het Nabestaandenoverbruggingspensioen. 

Voordelen

  • Het wegvallen van je inkomen wordt voor een deel opgevangen.

  • Je bespaart je partner financiële onrust.

Nadelen

  • Je betaalt de premie zelf via je werkgever.
  • Het is een risicoverzekering. Zo’n verzekering keert alleen uit als je overlijdt voordat je met pensioen gaat. En je op dat moment een partner heeft. De dekking stopt als je op de afgesproken pensioendatum nog leeft.
  • De aanvulling stopt als je partner overlijdt voor de AOW-leeftijd.

Past mogelijk bij je als:

  • Je partner en eventuele kinderen voor een (groot) deel afhankelijk zijn van jouw inkomen.
  • Er geen andere financiële middelen zijn, zoals spaargeld of een verzekering bij overlijden.

Past mogelijk niet of minder bij je als:

  • Het inkomen van je partner hoog genoeg is om het wegvallen van jouw inkomen op te vangen.

  • Er al andere financiële middelen zijn, zoals spaargeld of een verzekering bij overlijden.

  • Je liever los van de pensioenregeling van je werkgever een financiële oplossing zoekt voor het wegvallen van jouw inkomen. In dat geval is het goed te weten dat de premie voor een losse verzekering hoger kan uitvallen dan de premie voor dekking in je pensioenregeling.

  • Je partner (bijna) een AOW-uitkering krijgt.

Advies nodig bij je keuzes?

Wij helpen je graag bij je pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over je pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor je is, hangt natuurlijk af van je hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.

Heb je er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan overzicht geven over al je geldzaken. En zo helpen de best passende keuzes te maken.