Beleggingsvorm Vrij­Beleggen

Bij de beleggingsvorm VrijBeleggen bepaal je zelf de mix van je beleggingen en hoeveel risico je wilt nemen. Het is daarom belangrijk dat je jouw beleggerprofiel bepaalt. Een beleggerprofiel geeft aan wat voor belegger je bent. Het is verstandig om volgens dit beleggerprofiel te beleggen, maar je mag ook een andere keuze maken.

Bij de mix van de beleggingen bepaal je zelf de mate waarin je het beleggingsrisico afbouwt hoe dichter je bij jouw pensioendatum komt. Dit betekent dat je de verdeling van fondsen verandert zodat het beleggingsrisico afneemt.

Hoe werkt VrijBeleggen?

Hoe werkt Vrij­Beleggen?

Helaas kunnen wij deze video niet weergeven omdat we geen toestemming hebben. Voor deze video moet u akkoord gaan met "Alle cookies".

Je bepaalt zelf hoe je belegt

Je kunt beleggen in diverse fondsen. Namelijk in geselecteerde Zwitserleven-fondsen, iShares-fondsen en ASN-fondsen. Een complete lijst van alle fondsen waaruit je kunt kiezen, inclusief de duurzaamheidsambities, vind je in het overzicht hieronder. Je kunt zelf in MijnZwitserleven opdrachten opgeven om de mix van de beleggingen aan te passen. Als je het risico van de beleggingen wilt wijzigen kun je de beleggingsmix aanpassen. De afbouw van het risico richting de pensioenrichtdatum gebeurt niet automatisch.

Je beleggerprofiel biedt houvast

Je beleggerprofiel biedt je houvast voor de mix van de beleggingen. Als je bijvoorbeeld een defensief beleggerprofiel hebt, adviseren wij je minder in aandelenfondsen te beleggen. Zwitserleven controleert elk jaar of de mix van je beleggingen past bij jouw beleggerprofiel en informeert je daarover. Daarna besluit je zelf of je jouw beleggingen aanpast. Ook kun je eerst opnieuw je beleggerprofiel bepalen door de vragenlijst nogmaals in te vullen.

VrijBeleggen past bij ervaren beleggers

VrijBeleggen is niet voor iedereen weggelegd. Voor VrijBeleggen moet je wel ervaring en kennis van beleggen hebben. De deelnemers die willen VrijBeleggen zijn zelf verantwoordelijk en moeten zelfstandig keuzes maken. Zwitserleven adviseert deelnemers niet. Je kunt natuurlijk wel een adviseur om hulp vragen. Het is belangrijk om bij het beleggen op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen in de economie. Het is dus van groot belang dat je de informatie kunt vinden om de beleggingsbeslissingen te nemen.

Overzicht van fondsen waarin je kunt beleggen

Fondsen en duurzaamheidsambities
Beleggingsfonds Duurzaamheidsambitie (indeling volgens Europese regels)
ASN Duurzaam Aandelenfonds Duurzaam beleggen tot doel
ASN Duurzaam Obligatiefonds Duurzaam beleggen tot doel
ASN Milieu & Waterfonds Duurzaam beleggen tot doel
iShares € Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF Geen duurzaamheidsambitie
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF Geen duurzaamheidsambitie
iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR (Acc) Geen duurzaamheidsambitie
iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF Geen duurzaamheidsambitie
iShares Core MSCI Pacific ex-Japan UCITS ETF Geen duurzaamheidsambitie

iShares Core S&P 500 UCITS ETF

Geen duurzaamheidsambitie

Zwitserleven Credits Fonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Index Aandelenfonds Europa

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Index Aandelenfonds Noord-Amerika

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Index Aandelenfonds Opkomende Landen

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Index Aandelenfonds Pacific

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Europees Aandelenfonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Government Bonds 10+ Fonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Duurzaam Wereld Aandelenfonds

Duurzaam beleggen tot doel

Zwitserleven Index Wereld Aandelenfonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Kortlopend Obligatiefonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Mixfonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Obligatiefonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Selectie Fonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Vastgoedfonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Wereld Aandelenfonds

Promoten ES-kenmerken

Wanneer kiezen voor VrijBeleggen?

Er zitten voordelen en nadelen aan VrijBeleggen. Of het bij je past, hangt dan ook af van wat je belangrijk vindt. En welke mogelijkheden je hebt binnen jouw pensioenregeling. Bekijk daarom eerst in MijnZwitserleven welke beleggingsvormen je kunt kiezen. In het overzicht hieronder zie je in welke situaties je kunt denken aan VrijBeleggen.

Voordelen

  • Je houdt rekening met hoeveel risico je zelf wilt en kunt dragen. En wat past bij je persoonlijke situatie en wensen. Op deze manier zorg je zelf voor de mix van de beleggingen.
  • Je kunt beleggen in diverse fondsen. Namelijk geselecteerde Zwitserleven-fondsen, iShares-fondsen en ASN-fondsen. Een complete lijst van alle fondsen waaruit je kunt kiezen, inclusief de duurzaamheidsambities, vind je in het overzicht hierboven.

  • VrijBeleggen geeft een kans op een hoger pensioeninkomen.
  • Je bepaalt zelf wanneer en met welk deel van jouw pensioenkapitaal je een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen koopt (met de ZekerheidZwitch).
  • Je bepaalt zelf welk deel van je beleggingswaarde je wilt voorbereiden op een variabel pensioeninkomen.
  • Je bent vrij om tussentijds je beleggingsvorm aan te passen naar HorizonBeleggen of ProfielBeleggen, als dat kan binnen je pensioenregeling.

Nadelen

  • Je hebt kennis nodig van beleggen om de risico’s in te kunnen schatten. Je krijgt geen advies van Zwitserleven.
  • Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je een beleggerprofiel bepaalt en ervoor zorgt dat dit past bij jouw persoonlijke situatie. Je moet het profiel minimaal één keer per vijf jaar en bij belangrijke gebeurtenissen (zoals trouwen, een scheiding of pensionering) opnieuw bepalen.
  • Met VrijBeleggen loop je het risico op een lager pensioeninkomen als de beleggingen dalen en/of de rente daalt vlak voor de pensioendatum. De afbouw van het risico richting de pensioenrichtdatum gebeurt niet automatisch. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor.
  • Zwitserleven is niet verantwoordelijk voor de opbrengst van de beleggingen en of dit voldoende pensioen oplevert.
  • Je kunt niet beleggen in andere fondsen dan de fondsen die Zwitserleven geselecteerd heeft.

Past mogelijk bij je als je:

  • Kennis en ervaring hebt met beleggen.
  • Wilt beleggen in een of meer van de geselecteerde Zwitserleven-fondsen, iShares-fondsen of ASN-fondsen.
  • Je beleggingsbeleid beter wilt laten aansluiten bij het risico dat je zelf wilt en kunt dragen en je persoonlijke situatie en wensen.
  • Zelf wilt bepalen wanneer en met welk deel van jouw pensioenkapitaal je een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen koopt.
  • Zelf wilt bepalen welk deel van jouw beleggingswaarde je wilt voorbereiden op een variabel pensioeninkomen.

Past waarschijnlijk minder bij je als je:

  • Geen kennis en ervaring hebt met beleggen.
  • Niet de verantwoordelijkheid wilt nemen over de mix van je beleggingen tot aan de pensioendatum.

Advies nodig bij je keuzes?

Wij helpen je graag bij je pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over je pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor je is, hangt natuurlijk af van je hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.

Heb je er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan overzicht geven over al je geldzaken. En zo helpen de best passende keuzes te maken.