Zwitserleven investeert in groener Nederland.
ImageBeleggen, Duurzaam

Zwitserleven investeert in groener Nederland.

ImageLeestijd 2 minuten

16-08-2019

Zwitserleven heeft onlangs belegd in de groene obligatie van de Nederlandse staat. Dit maakt het voor Zwitserleven mogelijk om geld aan de overheid te lenen met de garantie dat dat geld alleen in duurzame projecten wordt gestopt.

Nederland is het eerste land met een triple-A-rating - de hoogste kredietwaardigheid - dat een groene staatsobligatie heeft uitgegeven. De looptijd van deze obligatie is 20 jaar en is gecertificeerd door het Climate Bonds Initiative.

Minister Hoekstra van Financiën stelt strikte eisen aan de uitgaven die met de groene obligaties worden gefinancierd. Zo voldoen ze aan concrete klimaatcriteria zoals het substantieel bijdragen aan het terugbrengen van CO2-uitstoot. De opbrengst van de onlangs uitgegeven obligatie gaat naar de productie van duurzame energie, isolatie van huurwoningen, spoorinfrastructuur en het bestendig maken van stedelijk en landelijk gebied tegen extreme weersomstandigheden.

Er was enorm veel belangstelling voor deze groene obligatie, zowel in Nederland als vanuit het buitenland. Er is 6 miljard uitgegeven, waar er voor meer dan 20 miljard opgehaald had kunnen worden. De beperking heeft te maken met de strenge eisen die aan groene obligaties worden gesteld. Beleggers moeten ervan op aan kunnen dat hun uitgeleende geld werkelijk aan duurzame investeringen wordt besteed. Deze groene obligatie is voor de Nederlandse staat de eerste in zijn soort en worden naar verwachting vaker aan de markt aangeboden.

Onze vermogensbeheerder ACTIAM heeft voor 49,5 miljoen euro belegd in deze obligatie. De obligatie is onder andere gekocht voor ons Zwitserleven Long Duration Fonds. De succesvolle bijdrage aan deze Nederlandse groene obligatie onderstreept de rol van ACTIAM als duurzame belegger. Deze investering brengt de totale activa van ACTIAM onder beheer in groene, sociale en duurzame obligaties op 1,5 miljard euro.


Dit artikel is gepubliceerd op 16 augustus 2019

Misschien vindt u dit ook interessant:

Duurzaam beleggen: activiteiten eerste kwartaal 2024.

Elk kwartaal brengt Cardano Asset Management (de fonds­beheerder van de Zwitserleven fondsen) verslag uit over de manier waarop zij haar duurzame beleggingsbeleid uitvoert.

Leestijd 2 minuten

Aanpassing in de verdeling van beleggingen binnen Duration Fondsen vanaf 1 januari 2024

Aanpassing in de verdeling van beleggingen binnen Duration Fondsen vanaf 1 januari 2024

Leestijd 2 minuten

Cardano Asset Management lanceert het Zwitserleven Credits Hypotheken Mix­fonds.

De beleggingscategorie hypotheken zal stapsgewijs worden toegevoegd aan het fonds.

Leestijd 2 minuten

Zwitserleven voor de 2e keer achtereen aan kop in duurzaamheidsranking van VBDO

Zwitserleven, als onderdeel van Athora Netherlands, behaalt eerste plaats in de benchmark 'Verantwoord Beleggen door Verzekeraars in Nederland'.

Leestijd 2 minuten

Wijziging op- en afslagen Zwitserleven fondsen per 1 augustus.

Als gevolg van een tussentijdse evaluatie wijzigen de op- en afslagen van een aantal sub­fondsen.

Leestijd 2 minuten

Vervolg op wijziging beleggingsbeleid Zwitserleven Duration fondsen.

Eén van de beleggingsrestricties van de Zwitserleven Duration fondsen is nu aangepast.

Leestijd 2 minuten