Het kan u bijna niet ontgaan zijn: de bosbranden in het Amazonegebied. Branden in de zogenoemde longen van de aarde komen vaker voor en zijn niet uniek. Maar het aantal branden neemt de afgelopen 7 jaar wel schrikbarend toe. En de gevolgen zijn groot: bomen-, planten- en diersoorten die voorgoed verdwijnen, de CO2-uitstoot in de atmosfeer neemt toe en de kwaliteit van de lucht die we inademen neemt af.
Hoe we engagement inzetten
In het droogseizoen in juli en augustus neemt de kans op bosbranden toe. Maar de meeste branden in het Amazonegebied zijn aangestoken zodat er ruimte ontstaat voor landbouw en veeteelt. Om deze oorzaak van ontbossing tegen te gaan, voert ACTIAM gesprekken met bedrijven in de soja- en veeteelt. Deze sectoren zijn grotendeels verantwoordelijk voor de ontbossing in de Amazone en omliggende regio's. Het doel van de gesprekken; transparantie over de economische activiteiten die tot ontbossing leiden. En we stimuleren de bedrijven om verdere ontbossing door hun activiteiten volledig te stoppen.
We roepen bedrijven in de soja- en veeteelt op om:
- hun inspanningen in de strijd tegen ontbossing in hun activiteiten te verdubbelen;
- een specifiek beleid met verplichtingen om ontbossing te voorkomen te implementeren en publiceren;
- ontbossingsrisico's van hun activiteiten en die van leveranciers in kaart te brengen en deze risico's tot het minimum te beperken;
- een transparant monitoring- en verificatiesysteem op te zetten voor naleving door leveranciers;
- jaarlijks te rapporteren naar stakeholders over incidenten, controlesystemen en de stappen die ze zetten om ontbossing te beëindigen;
Onze engagement in de soja- en veeteelt is kortgeleden van start gegaan. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, delen we deze met u.
Dit artikel is gepubliceerd op 18 januari 2020