Sorry, er gaat iets mis. Probeer de website op een ander apparaat te bezoeken. Meer informatie

Zwitser­leven Index Aandelen­fonds Noord-Amerika

Wilt u maatschappelijk verantwoord beleggen in een breed gespreide portefeuille van beursgenoteerde Noord-Amerikaanse aandelen met een rendement dicht bij de index en tegen relatief lage kosten? Dat kan met het Zwitserleven Index Aandelenfonds Noord-Amerika.

Waarin belegt het fonds?

Het fonds belegt in aandelen van ondernemingen die deel uitmaken van de MSCI North America Index Net EUR, met uitzondering van aandelen van die ondernemingen die niet voldoen aan het duurzame beleggingsbeleid.

Wat is het beleggingsdoel?

Het doel van het fonds is, rekening houdend met de voor het fonds van toepassing zijnde uitsluitingscriteria, een rendement te realiseren dat het rendement van de MSCI North America Index Net EUR zoveel als mogelijk benadert. Daarnaast streeft het fonds lange termijn duurzaamheidsdoelstellingen na. Deze doelstellingen leest u in hoofdstuk 4 van het prospectus Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen onderaan deze pagina.

Hoe belegt het fonds?

Het fonds belegt passief. Dat betekent dat de fondsmanager niet zelf de beleggingen uitkiest en een index volgt om daarmee de fondskosten zo laag mogelijk te houden. Alle beleggingen voldoen uiteraard aan de duurzaamheidscriteria. Deze criteria leest u in hoofdstuk 4 en 11.8 van het prospectus Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen. Het toepassen van de duurzaamheidscriteria geeft een afwijking (tracking error) ten opzichte van de index. De vrijkomende middelen vanuit de uitgesloten ondernemingen worden op een zodanige wijze belegd dat de tracking error geminimaliseerd wordt.

Hoe duurzaam en verantwoord belegt het fonds?

Hoe duurzaam en verantwoord belegt het fonds?

Met het Zwitserleven Index Aandelenfonds Noord-Amerika kiest Zwitserleven voor een fonds met een maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid. Het fonds promoot ecologische en sociale kenmerken, zoals bedoeld in artikel 8 van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Deze kenmerken van het fonds leest u uitgebreid in hoofdstuk 11.8 en in de bijlage vanaf bladzijde 109 van het prospectus Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen onderaan deze pagina. Een samenvatting van de duurzaamheidsinformatie vindt u in de Duurzaamheidsinformatie Zwitserleven Index Aandelenfonds Noord-Amerika eveneens onderaan deze pagina. Informatie over de ontwikkelingen en resultaten van het afgelopen jaar met betrekking tot duurzaamheid leest u in hoofdstuk 1.11 van het Jaarverslag Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen.

Onderstaande data gelden voor januari 2025.

ESG-score
ESG-score
∞%
Fonds
63
Benchmark
0

ESG

De ESG-score meet de duurzaamheid van een fonds.
ESG staat voor milieu (Environment), maatschappij (Social) en bestuur (Governance). We kijken naar factoren als energieverbruik, veiligheid en goed ondernemingsbestuur. Dit wordt vergeleken met de benchmark (als aanwezig).

Het is van toepassing op de bedrijven en landen waarin we beleggen. Een goede balans tussen de ESG factoren en de financiële resultaten kan leiden tot betere bedrijfsresultaten. Hoe hoger de ESG-score, hoe lager de risico's.

CO₂-uitstoot
CO₂-uitstoot in tonnen
∞%
Fonds
66.000
Benchmark
0

CO2-uitstoot

Hoe lager de CO2-uitstoot hoe lager het klimaat gerelateerde risico.
Klimaatverandering is een financieel risico. Daarom meten we de CO2 uitstoot van onze fondsen in vergelijking met de benchmark (als aanwezig). Deze bestaat uit de directe CO2 uitstoot van beleggingen veroorzaakt door interne bronnen zoals eigen gebouw-, vervoer- en productie-gerelateerde activiteiten. En uit de indirecte CO2-uitstoot van beleggingen, veroorzaakt door de opwekking van verbruikte elektriciteit of warmte.

Waterverbruik
Waterverbruik in liters (x1000)
∞%
Fonds
7.000
Benchmark
0

Waterverbruik

Waterschaarste is een financieel risico. Daarom meten we het watergebruik van onze fondsen (in liters x 1000). We meten de absolute waterconsumptie van bedrijfsactiviteiten in sectoren en gebieden waar hoge waterschaarste heerst.
Hoe lager de schaarste en het watergebruik, hoe lager het risico op waterschaarste. Dit wordt gewogen op basis van het totale fondsvermogen en vergeleken met de benchmark (als aanwezig).

Het watergebruik kan niet worden berekend voor overheidsobligaties en vastgoed omdat hier geen gegevens van zijn. Daarom wordt het slechts gedeeltelijk berekend voor de fondsen die beleggen in deze categorieën.

Welke fondskosten worden in rekening gebracht?

De fondskosten worden maandelijks in rekening gebracht en bestaan uit: 

  • Lopende Kosten Factor, die verrekend wordt in de koers van een fonds. De verwachte Lopende Kosten Factor van het Zwitserleven Index Aandelenfonds Noord-Amerika is 0,02% per jaar.
  • Beheerkosten die verrekend worden met de beleggingswaarde. Informatie over beheerkosten vindt u in uw pensioenreglement.
  • Om beleggers in en uit te laten stappen maakt het fonds kosten. Het fonds moet dan namelijk beleggingen kopen of verkopen. Dat gaat via een ‘opslag’ of ‘afslag’ van de intrinsieke waarde. Cardano Asset Management (de Beheerder) berekent periodiek of de lange termijn gemiddelde transactiekosten nog kloppen met de werkelijke kosten. Als dat niet meer klopt dan kan de Beheerder de hoogte van de op- en afslagen wijzigen. Zolang dit niet het maximum te boven gaat, gaan deze wijzigingen direct in en worden deze op de website van Cardano Asset Management gepubliceerd. De actuele op- en afslagen vindt u in het overzicht Actuele op- en afslagen.
Loop geen onnodig risico. Lees het Essentiële-informatiedocument. Hierin staat dat het risico van dit product vrij groot is, namelijk 5 op een schaal van 7.

Zwitserleven Index Aandelenfonds Noord-Amerika is een subfonds van Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen. De beheerder van Zwitserleven Index Aandelenfonds Noord-Amerika is Cardano Asset Management N.V.. Zwitserleven Index Aandelenfonds Noord-Amerika en Cardano Asset Management N.V. zijn geregistreerd bij de AFM. U vindt op deze pagina een prospectus en essentiële-informatiedocument. De op deze pagina getoonde informatie mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.