Open veld met nieuwe bomen

Partnership Trees for All.

Een mooiere wereld dankzij Zwitserleven en Trees for All

We willen bijdragen aan een betere, mooiere wereld. Voor nu en later. Daarom zijn we in 2020 een partnership aangegaan met Trees for All, een organisatie die zich al 20 jaar inzet voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden.

Samen met Trees for All hebben we met 2.000 bomen het ‘Zwitserleven-bos’ aangeplant in Het Groene Woud in Brabant. Ook hebben we 1.500 bomen gedoneerd voor een voedselbos op Lubosch Land in Limburg. En er volgt nog meer.

Het ‘Zwitserleven-bos’ in het Groene Woud

Zwitserleven heeft in november 2020 een eigen bos aangeplant met het geld dat beschikbaar is gekomen door de vervallen heel kleine pensioenen. Het gaat om 2.000 bomen in het ‘Zwitserleven-bos’ in het Groene Woud in Brabant. Het Groene Woud is een prachtig natuurgebied in het hart van Noord-Brabant waar je zelf het Zwitserleven Gevoel kunt ervaren.

Ondertussen zijn naast de nieuwe boomsoorten, ook de bestaande populaties van bijvoorbeeld bosanemonen en pinksterbloemen toegenomen en er zijn schimmels ontstaan in het dode hout. Ook de populaties huis- en ringmussen, zanglijsters, winterkoningen, roodborsten en merels zijn gegroeid. Dit komt natuurlijk vanwege de verschillende soorten bomen die geplant zijn, maar ook door het toevoegen van dood hout en de afwezigheid van intensieve menselijke activiteiten als landbouw.

Het voedselbos op Lubosch Land

Begin 2022 plantte Zwitserleven samen met Trees for All 1.500 bomen voor een voedselbos in Zuid-Limburg. Het voedselbos op Lubosch Land van initiatiefnemer Geert Jan Nieboer moet bijdragen aan meer biodiversiteit en natuurbewustzijn in de prachtige heuvels van Zuid-Limburg. In het voedselbos wordt een grote diversiteit aan onder andere noten, vruchten, zaden, groeten, kruiden, specerijen en paddenstoelen verbouwd. De oogst van het voedselbos wordt zoveel mogelijk direct en lokaal verkocht en verwerkt tot diverse langer houdbare streekproducten.

Ook in Lubosch Land zijn de eerste planten en dieren al gespot. Denk aan vogels, zoals de torenvalk, groene specht, roek, geelgors, zwarte roodstaart en zwartkop. Maar ook veldmuizen, dassen, reeën, vossen, mollen en diverse spinnen, kevers, vlinders en insecten komen op het bos af. Kortom, de biodiversiteit komt hier (nu al) flink tot leven!

Nieuw bos in de provincie Utrecht

Tijdens de winter van 2022-2023 plant Trees for All samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds nieuw bos in Nederland. Eén van de locaties waar ze bomen gaan planten, is het dorp Leersum in de provincie Utrecht. Hier gaan in totaal 24.000 bomen de grond in op voormalige graslanden. Zo veranderen deze kale velden de komende jaren in een sterk bos boordevol bomen, struiken, planten en dieren. Bovendien slaat het nieuwe bos CO2 op en zorgen de bomen onder andere voor schone lucht, zuurstof en water voor ons allemaal. Zwitserleven gaat ook een bijdrage leveren aan dit bos in Leersum.

In 2024 gaan we in Friesland in totaal 2.000 bomen planten op het land van particuliere grondeigenaren. De aanplant van nieuwe bomen en struiken is belangrijk om de unieke Friese landschappen te behouden en te versterken. En daarmee ook het leefgebied van talloze planten en dieren. Meer informatie over dit project staat op de website van Trees for All.

1-2-Tree

Jaarlijks verdwijnen er netto 10 miljard bomen. De gevolgen hiervan voor mensen, dieren en het klimaat zijn rampzalig. Daarom investeert Trees for All in bomen, zoals in Noord-Brabant en Limburg op voormalige landbouwgronden waar nu voornamelijk gras groeit. Er zijn en worden verschillende soorten bomen geplant om de biodiversiteit te vergroten en om CO2 vast te leggen. Voor iedere boom die Zwitserleven doneert aan het bosproject in Nederland, plant Trees for All ook een boom in een van haar projecten in het buitenland; het 1-2-Tree programma.

Bekijk het project in Borneo
Bekijk het project in Oeganda