Een coalitie van negen financiële instellingen, goed voor €1800 miljard aan beheerd vermogen, roept bedrijven op om ontbossing in hun toeleveringsketen te stoppen en transparanter te zijn over traceerbaarheid van hun grondstoffen. De groep wil daarmee het risico van ontbossing in hun portefeuilles verminderen.
De oproep is onderdeel van een engagementprogramma, geïnitieerd en gecoördineerd door ACTIAM, een specialist in duurzaam beleggen. Met het oog op klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit gaat de coalitie ontbossing binnen hun beleggingen tegen en vermindert de financiële risico’s als gevolg van ontbossing. Het beleggersinitiatief richt zich daarbij op bedrijven die te weinig informatie verstrekken over hun toeleveranciers en op bedrijven die in verband zijn gebracht met ontbossing in de palmoliesector in Maleisië. Deze gevallen zijn aan het licht gekomen door middel van satellietbeelden en kunstmatige intelligentie, aangeleverd door Satelligence.
De groep beleggers, die bestaat uit ACTIAM, Achmea Investment Management, Aegon Nederland, a.s.r. Vermogensbeheer, Aviva Investors, Fidelity International, Nomura Asset Management, Robeco en Zwitserleven, vraagt bedrijven om hun toeleveranciers van zachte grondstoffen openbaar te maken. Als blijkt dat de toeleveranciers in verband worden gebracht met ontbossing, wordt gevraagd de effecten van de ontbossing te beperken en ontbossing in de toekomst te voorkomen.
Financieel-materiële risico’s
Het verlies aan biodiversiteit door ontbossing is momenteel een van de grootste risico’s voor de samenleving en de economie. Door recent onderzoek naar deze risico’s en door toenemende aandacht hiervoor bij de overheid en toezichthouders staat de analyse en het risicobeheer van ontbossing hoog op de agenda bij veel beleggers. Transparantie over de toeleveringsketens van bedrijven is voor beleggers dan ook cruciaal om deze risico’s in hun portefeuilles te identificeren en te beperken.
Dennis van der Putten, Director Sustainability bij ACTIAM: “Wij hebben als beleggers een fiduciaire plicht om de transitie naar een duurzamere samenleving te leiden, waarbij financieel, maatschappelijk en milieurendement hand in hand gaan. Dit engagement-initiatief past bij ons groeiend commitment aan biodiversiteit en is in lijn met de Finance for Biodiversity Pledge, waarin beleggers verklaren de zo noodzakelijke gedragsverandering positief te zullen beïnvloeden.”
Satellietbeelden
Van bedrijven wordt verwacht dat zij binnen twee tot drie jaar voldoen aan de eisen van de beleggers. De voortgang wordt gemeten door de inzet van innovatieve methoden zoals satellietbeelden en data-analyse. Hierdoor kan worden bepaald of door de inspanningen van de bedrijven ontbossing daadwerkelijk wordt teruggebracht.
De productie van grondstoffen zoals palmolie, soja en cacao vormen een belangrijke oorzaak van ontbossing wereldwijd. Daarom onderzoekt de coalitie op dit moment of het engagementprogramma, in samenwerking met Satelligence, kan worden uitgebreid naar andere regio’s en andere grondstoffen zoals palmolie in Indonesië, soja in Latijns-Amerika en cacao in Afrika.
Dit artikel is gepubliceerd op 05 november 2020