Pensioen en belasting

Je gaat binnenkort met pensioen. Dat betekent dat er van alles verandert. Je stopt met werken en kunt allerlei dingen doen die je altijd al eens wilde, maar nooit de tijd voor had. Een lange reis maken, een vaste dag per week op de kleinkinderen passen of vrijwillgerswerk, bijvoorbeeld. Maar je inkomen verandert ook.  Je krijgt AOW, een pensioeninkomen en misschien wel een lijfrente-uitkering.

Dat betekent dat je te maken krijgt met andere belastingregels. Waar je voorheen met AOW-premie en loonheffing te maken had, houd je nu rekening met de bijdrage ZVW en ouderenkorting. Meer weten over wat er van jouw pensioeninkomen wordt ingehouden? We zetten de belangrijkste belastingtips op een rij.

Inkomstenbelasting en loonheffing
Toen je werkte, betaalde je inkomstenbelasting over je jaarlijkse inkomen. Je werkgever hield al loonheffing in op het loon dat je maandelijks ontving. De loonheffing is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Dat betekende dat je geen of minder inkomstenbelasting hoefde te betalen. Dit blijft zo. Maar in plaats van dat loonheffing op je loon wordt ingehouden, gebeurt dit nu bij je AOW en pensioeninkomen. Je hoeft daar niets voor te doen.

Op je belastingaangifte zijn deze bedragen normaal gesproken al voor je ingevuld. De hoogte van je AOW, uitkering(en) en overig inkomen samen bepaalt in welke belastingschijf je valt en hoeveel procent inkomstenbelasting je misschien nog moet betalen (na de loonheffing als voorheffing). Het gebeurt nog weleens dat in het eerste pensioenjaar, de inkomens niet goed bij elkaar worden opgeteld door de uitvoerder van uw pensioen en de SVB (de Sociale Verzekeringsbank die uw AOW uitkeert). Het kan dan zijn dat je achteraf belasting bij moet betalen. Je kunt dit voorkomen door direct een voorlopige aanslag aan te vragen. Je kunt de belasting dan vooraf in termijnen betalen, in plaats van in één keer achteraf.

Gaat je aangifte inkomstenbelasting doen? Het is dan slim om op alle vraagtekens in de aangifte te klikken. Bij sommige aftrekposten is het niet in één keer duidelijk wat er precies wordt bedoeld. Klik je op het vraagteken, dan lees je in begrijpelijke taal wat er allemaal onder deze post valt. Het kan blijken dat je toch bepaalde kosten mag aftrekken. 

Kortingen
Je krijgt over de belasting die je betaalt korting. Allereerst is er de algemene heffingskorting. Hoe hoger  je inkomen, hoe lager deze korting is. Ook hierbij kan het gebeuren dat je inkomen niet goed bij elkaar wordt opgeteld en je een gedeelte van de (te hoge) korting moet terugbetalen.

Daarnaast krijg je, zodra je de AOW-leeftijd hebt bereikt, ouderenkorting. Deze is inkomensafhankelijk. Ook kun je diverse aftrekposten verdelen tussen jou en jouw fiscale partner. Je kunt op de website van de Belastingdienst bekijken met welke aftrekposten je wel en niet mag schuiven.

Zorgpremie en zorgkosten
Voorheen betaalde je werkgever altijd jouw bijdrage voor de ZVW (zorgverzekeringswet). Gaat je met pensioen, dan kan het zijn dat je die zelf moet betalen. Op de website van de Belastingdienst kun je nagaan welke situatie voor jou geldt. Ontvang je AOW? Dan wordt de bijdrage ZVW automatisch ingehouden op je bruto AOW. Ontvang je daarnaast ook pensioeninkomen van Zwitserleven? Dan houdt Zwitserleven automatisch de bijdrage ZVW voor je in. Per jaar stelt de overheid vast hoeveel procent van het inkomen de bijdrage ZVW is. In 2024 is dit 5,32 % voor gepensioneerden. Het is makkelijk om deze over het hoofd te zien omdat je werkgever deze bijdrage voorheen vaak voor je inhield. Het is dus slim om hier rekening mee te houden als je naast je AOW en pensioen van Zwitserleven nog ander inkomen hebt.

Als je ouder wordt, wordt de kans dat je meer aan zorg uitgeeft steeds groter. Een groot deel daarvan vergoedt je ziektekostenverzekeraar. Maar er zijn ook kosten die je zelf moet betalen. De kosten van een mondhygiënist of fysiotherapeut bijvoorbeeld, maar ook de reiskosten naar een ziekenhuis of arts. Het komt vaak voor dat je deze kosten mag aftrekken bij je belastingaangifte. Bekijk daarom het volledige overzicht van aftrekbare en niet-aftrekbare zorgkosten op de website van de Belastingdienst en ontdek welke gemaakte kosten je kunt aftrekken.


Overige tips

Heb je vermogen en wil je dat aan je kinderen of kleinkinderen schenken? Er zitten diverse limieten aan de hoeveelheid die je per jaar en/of eenmalig belastingvrij mag schenken. Ook zijn er diverse voorwaarden voor de schenkingen, zoals de leeftijd van het (klein)kind. Op de website van de Belastingdienst vind je hier alle informatie over.

Doe je vrijwilligerswerk? Het kan zijn dat je daar bepaalde vergoedingen voor krijgt, zoals een vrijwilligersvergoeding of een reiskostenvergoeding. De vergoeding voor gemaakte kosten is altijd onbelast. Maar aan de vrijwilligersvergoeding zitten voorwaarden. Valt deze boven een bepaald bedrag, dan wordt het als inkomen gezien en betaal je daar inkomstenbelasting over. De precieze bedragen vind je op de website van de Belastingdienst.