Duurzaam reizen is meer dan minder vliegen.

ImageReadtime 8 minutes

Nu de globale coronapandemie het internationale vliegverkeer bijna volledig lam legt, haalt onze planeet opgelucht adem en zuigt haar groene longen weer vol schonere lucht. De wereld staat op een keerpunt en het besef groeit dat er iets moet veranderen. De ene na de andere vlucht werd afgelast deze zomer, maar het reizen viel niet stil, integendeel!

Met z’n allen werden we inventief in het bedenken van alternatieve vakanties. En laat dat misschien de belangrijkste boodschap zijn: we hoeven niet minder te reizen om duurzaam te zijn, maar we moeten anders gaan reizen. Geen idee waar te beginnen? We helpen je op weg met enkele praktische tips.

Transport

Vliegen heeft een grote impact op je ecologische voetafdruk. Probeer daarom alternatieve transportmiddelen te bedenken voor Europese bestemmingen: wat dacht je van de ferry naar Schotland of de nachttrein naar Wenen? Je verlaagt je uitstoot en als je het veranderende landschap traag voorbij ziet glijden op weg naar je bestemming, wordt de reis ook een deel van de ervaring.

Toch met het vliegtuig? Compenseer dan je uitstoot door een financiële bijdrage te leveren. Laat je evenwel niet vangen door de initiatieven van de luchtvaartmaatschappijen zelf, maar maak een donatie over aan een ecologisch project in ontwikkelingslanden. Door de lokale bevolking te helpen de negatieve gevolgen van de klimaatverandering beter op te vangen, sla je twee vliegen in één klap. Je herkent zulke projecten aan het Gold Standard label, dat sinds 2003 wordt uitgereikt door het WWF en enkele andere ngo’s.

Duurzaam reizen is meer dan minder vliegen.-first-banner

Bestemmingen

Duurzaam reizen is meer dan minder vliegen. Zo start duurzaamheid al bij de keuze van je bestemming: reis je naar een resort in een toeristische trekpleister of vermijd je het massatoerisme en trek je naar meer onbekende bestemmingen? Of durf je je eigen continent opnieuw te ontdekken? Zo is er bijvoorbeeld een nieuw initiatief: Welcome To My Garden. ‘Gewone’ burgers stellen hun tuinen open en bieden een gratis kampeerplek aan voor reizigers die wandelen, fietsen of skaten. Per auto of vliegtuig ben je niet welkom.

Beleving

Reizen betekent ook letterlijk proeven van al het lekkers dat de wereld te bieden heeft. Zo heb je overal ter wereld leuke organic farm-to-table concepten waar je in een fantastische setting dineert terwijl je uitkijkt over de groeiende gewassen. Neem maar eens een kijkje bij Hofi Cas Cora op Curaçao.

Weet wat je eet, laat fast-food op reis links liggen en kies bewust voor lokale en seizoensgebonden producten. Probeer te achterhalen dat wat je in je mond stopt geen nadelige gevolgen heeft voor het lokale milieu door te praten met locals. Wist je bijvoorbeeld dat de alomgeprezen Chanook zalm in Canada de lievelingshap is van de Resident-orka’s die met uitsterven bedreigd worden? Kies dan liever voor wild gevangen Sockeye zalm, even smaakvol en met minimale impact op het milieu.

Duurzaam reizen is meer dan minder vliegen.-second-banner

Gouden regels

Reizen verruimt je blik op de wereld. Als je de pracht van de natuur met je eigen ogen kan zien, besef je hoe waardevol deze is. Het verklaart ook het succes van de spraakmakende documentaires van David Attenborough, zoals de nieuwste A Life on Our Planet, die mensen motiveren om hun levensstijl drastisch te veranderen.

Niets is zo fantastisch als wilde dieren in hun natuurlijke habitat: olifantenreuzen in de jungle van Thailand, opspringende walvissen in de Atlantische oceaan, joelende pinguïns bij Kaapstad. Wildlife toegankelijk maken voor toeristen is big business en het is niet altijd even makkelijk om de juiste keuze te maken in touroperators die dergelijke ervaringen aanbieden. Enkele gouden regels om je op weg te helpen:

  • Kijken mag, aanraken niet. Wordt er een veilige afstand gerespecteerd en verstoort de safari de normale gang van zaken niet?
  • Is er groot geldgewin mee gemoeid? Dan is de kans klein dat de touroperator bewust omgaat met zijn ecologische impact.
  • Vastgeketende dieren of kooien, ritjes maken op een dier, voedersessies om wilde dieren te lokken of wassen en baden met dieren zijn enkele makkelijk te herkennen alarmbellen dat het niet om een ethische organisatie gaat.
  • Ga op pad met een lokale gids die de jungle of woestijn als zijn broekzak kent en je krijgt er nog boeiende verhalen en avonturen bovenop.
Reisfeitjes Yannick de Pauw

Reisfeitjes Yannick de Pauw

  • Oprichter van reisblog Somsookheimwee.be
  • Schrijft vaak over hoe we duurzamer kunnen reizen.
  • Winner of 2019 & 2020 Belgian Travel Blog Awards.

Mag ik nog wel reizen?

Duurzaamheid wordt helaas te pas en te onpas gebruikt. Sommige bedrijven koketteren met duurzaamheid zonder effectief duurzaam te zijn. Dit green washing maakt het moeilijk om je weg te vinden en de juiste keuzes te maken als je gaat reizen. Niemand is perfect, bewustwording is de eerste stap. Onthoud vooral: Be the change you wish to see. En de rest volgt vanzelf wel.

Yannick de Pauw

Yannick de Pauw

Yannick is fotograaf en soloreiziger. Hij heeft het doel om met zijn blog Somsookheimwee zo veel mogelijk mensen te overtuigen om er zelf op uit te trekken.

Somsookheimwee


This article is published on 18 January 2021