Bijenkolonies in de tuin van Zwitserleven.
Ons eigen bijenvolk.

Bijenkolonies in de tuin van Zwitserleven.

ImageReadtime 2 minutes

Niet alleen in het pand van Zwitserleven wordt er hard gewerkt. Ook in de tuin zijn dagelijks duizenden vlijtige werkers in de weer. Niet met verzekeringsactiviteiten, nee. Met het verzamelen van stuifmeel en nectar, het opslaan van honing en het verzorgen van de jongen. Twee bijenkolonies hebben hier hun thuis gevonden.

Bijen zijn de belangrijkste insecten als het gaat om de bestuiving – en dus de bevruchting en voortplanting – van allerlei planten en bloemen. Flora die een belangrijke rol spelen in de voedselketen van mens en dier. Ook bij Zwitserleven zijn we er bewust van dat we goed voor deze kleine dieren moeten blijven zorgen. Daarom staan er sinds enkele jaren twee bijenkorven in de tuin, waar twee bijenkolonies wonen.

Huisimker

De zorg voor de bijen werd eerst uitbesteed aan een externe firma. Maar wat bleek, een van de beste imkers van Amstelveen bleek ‘gewoon’ bij Zwitserleven te werken: actuaris Sokol Nuri. Hij verzorgt nu de bijen en zorgt ervoor dat het elk seizoen goed met ze gaat.

“We hebben twee kolonies,” vertelt hij over de bijen. “Een van 3.000 tot 4.000 bijen en een van 5.000 tot 6.000 bijen. Het zijn kleine tot middelgrote kolonies. Want een gezonde bijenpopulatie kan nog veel groter worden. Er zijn kolonies die in juni en juli tot wel 60.000 bijen tellen.”

Gezond en sterk

“Mijn belangrijkste taak is ervoor zorgen dat de kolonie gezond en sterk is. Alleen dan kunnen ze overleven. Vorige zomer was bijvoorbeeld een moeilijk jaar. Er was weinig regen, waardoor de planten weinig nectar produceerden. En zonder nectar is er geen voedsel voor de bijen en kunnen ze zich niet voortplanten. Ik voer ze dan bij om ervoor te zorgen dat hun voedselvoorraad voldoende is om de winter te overleven.”

Honing

“Het allerbelangrijkste vind ik dat de kolonies sterk en gezond zijn. Eigen honing produceren staat eigenlijk onderaan de lijst. Maar de bijen zijn sterk de winter uitgekomen. Ik denk dat we dit jaar wel eigen Zwitserleven-honing hebben.”

Bijenkolonies in de tuin van Zwitserleven.-second-banner

This article is published on 02 March 2020

Misschien vindt u dit ook interessant: