Volatiel als een V

Volatiel als een V

In de afgelopen maanden hebben we een opmerkelijke V-beweging in de koersen gezien. De neergaande poot van de V was afgelopen december. Het was de slechtste decembermaand sinds 1931 voor de S&P 500. Normaal gesproken is december juist een van de betere maanden; afgelopen jaar dus niet.

Er zijn meerdere verklaringen voor deze dramatische daling. Allereerst natuurlijk de onzekerheden over Brexit en de handelsbesprekingen tussen China en de VS. De uitspraken van de Fed hebben ook een belangrijke duit in het zakje gedaan. De zogenaamde dotplots gaven aan dat de Fed-leden de rente gewoon verder wilden verhogen, ondanks een groeiend aantal signalen van een economische afzwakking.
Die geluiden over de afzwakking waren de derde verklaring voor de daling.

Daarbovenop kwam nog het zogeheten 'tax selling'. Amerikaanse beleggers kunnen hun koersverlies aftrekken voor de belasting, mits ze dat verlies realiseren. Dan moet je dus wel verkopen. Aldus geschiedde.

Angstige kerst
De combinatie van deze factoren zorgde ervoor dat beleggers angstig werden. Alle sentimentsindicatoren sloegen rood uit. Een daarvan was de enquête onder particuliere beleggers van de associatie van beleggers AAII. Met kerst was de mentale toestand op zijn dieptepunt. Tegelijk met het dieptepunt in de markt.

Al deze factoren draaiden weer bij in januari. De 'tax selling' was voorbij, de Fed matigde haar toon, de beleggersangst waaide weer over en zelfs de economische cijfers in de VS verbeterden. Ik kijk graag naar de ISM-index voor nieuwe orders. Die schoot in januari net zo hard omhoog als hij daalde in december. Er is alleen nog de kans over dat de handelsbesprekingen slecht zullen verlopen.

Ik verwacht het niet. De voorlopige signalen zijn goed en wellicht zullen er tijdens de meeting tussen Xi en Trump weer veel fotomomentjes zijn. Maar het blijft een risico. Net als de goede afloop van het Brexitdrama een risico blijft.

Wat is er nu veranderd?
Dan blijft de vraag over, wat nu? De waardering van Amerikaanse aandelen ging van 16,2 keer de verwachte winst in november naar 13,6 in december en is nu weer 16,2. Er is eigenlijk dus maar weinig veranderd. De extreme koersverliezen van december zijn in dezelfde extreme mate in januari weer goedgemaakt.

Ik zou zeggen: als u in december het hoofd koel heeft gehouden en wat aandelen heeft bijgekocht, dan is het nu wellicht een mooi moment om van die aandelen weer afscheid te nemen. De S&P 500 staat nu ruim 16% hoger dan op kerstavond. Zoveel winst in zo'n korte tijd vind ik te verleidelijk om niet te incasseren.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.