James Dyson is niet alleen bekend van de stofzakloze stofzuigers, maar ook van de 'leave'-campagne rond de Brexit. Uitgerekend deze Brexiteer verhuist op de vooravond van het vertrek uit de EU zijn hoofdkantoor naar Singapore. In de campagnetijd roemde Dyson het economisch potentieel van zijn land zodra dat zijn eigen regels kon bepalen. Dat potentieel is in Singapore blijkbaar toch iets beter.
Succesvol is Dyson zeker. Dyson had in 2018 een wereldwijde omzet van £ 4,4 miljard en een winst van £ 1,1 mld. Dat zijn marges waar andere witgoedproducenten alleen maar van kunnen dromen. En het maakt Dyson de rijkste man van Groot-Brittannië.
De Dyson stofzuigers zijn technologisch geavanceerd en volgens de verkopers de moeite waard om mee te pronken. Ik kan me niet voorstellen dat iemand pronkt met zijn stofzuiger, maar ik heb geen Dyson in huis. Die 'pronkpremie' is wel een goede verklaring voor de hoge marges.
Het vertrek van Dyson uit de UK klinkt een beetje als iemand die het niet eens is met de situatie op een schip. Het moet veranderen dus pakt hij een bijl en slaat een groot gat in de bodem. Dan ziet hij dat de situatie niet verbetert, maar juist verslechtert. Vervolgens is hij de eerste die in de reddingsboot de situatie ontvlucht.
Natuurlijk zegt Dyson dat de verhuizing niet vanwege Brexit is. Men wijst ook op het feit dat er maar twee managementleden van Engeland naar Singapore verhuizen. Dat laatste argument komt me bekend voor. Herinnert u zich de discussie over het hoofdkantoor van Unilever nog? De 4800 Engelse medewerkers hoeven niet voor hun baan te vrezen, aldus Dyson. Maar woorden zijn goedkoop en over een jaar of vijf zijn ze weer vergeten.
Een van de redenen voor de verhuizing is wellicht ook de mindere corporate governance. Dyson is niet beursgenoteerd en dus hoeft Dyson dan minder inzicht in de cijfers te laten zien. Als multimiljardair is dat een prettige bijkomstigheid. Een andere reden zou de lagere belasting in Singapore kunnen zijn. In de UK betaalt Dyson 19%, in Singapore 17%. Dat klinkt als een klein verschil, maar Singapore is veel royaler in het toestaan van aftrekposten voor investeringen. En dat laatste komt mooi uit.
Dyson wil naast stofzuigers ook groot worden in elektrische auto's. Dat vergt een investering van minimaal £ 1 miljard. En deze auto's zullen in Singapore worden geproduceerd, niet in Groot-Brittannië.
Of het nu een vlucht is wegens belastingdruk, wegens governance of wegens Brexit: in alle gevallen is het niet zo netjes van meneer Dyson. Tijd dat klanten niet langer een pronkpremie moeten betalen voor de hippe stofzuigers, maar een schaamkorting vragen.
Corné van Zeijl
Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.