Luie spaarders, goede winsten

Luie spaarders, goede winsten

Er staat ons een topweek te wachten wat Amerikaanse bedrijfscijfers betreft. Maar liefst 34% van de S&P 500-bedrijven publiceert komende week de resultaten over het vierde kwartaal. Die van de grote Amerikaanse banken zijn al goeddeels binnen. Vorige week kwamen 22 financiële instellingen met hun cijfers, in een week waarin 55 Amerikaanse bedrijven inzage gaven in hun resultaten. Hoewel ik hier en daar wat rapporten van mopperende analisten las, waren de cijfers van de financiële instellingen simpelweg goed.

Bij de meeste banken kwam de winst over 2018 hoger uit dan verwacht. Veel van de winstgroei kwam door de goede kredietkwaliteit. Er hoefden maar weinig slechte leningen te worden afgeschreven. Logisch, de werkloosheid is laag en de belastingen ook. Men ontvangt flink wat meer loon en dus kunnen de klanten netjes hun schulden betalen.

De Amerikaanse bankenindex is dit jaar dan ook flink gestegen, met 12% tegen 5% voor de brede S&P 500. Behalve door de goede winsten komt die flinke koersstijging ook door de hoge correlatie met de obligatierente. Hoe hoger de rente, hoe hoger de bankenindex.

De bankensector heeft als een van de weinige direct last van de government shutdown. Er staat voor $200 mrd aan beursintroducties te wachten. Maar er kunnen nu geen goedkeuringen voor nieuwe beursnoteringen worden gegeven en dus wordt dit een stil IPO-kwartaal. Als banken één winstmaker hebben, dan zijn het wel die beursintroducties.

Een andere belangrijke winstbron is de luie Amerikaanse spaarder. De rente op korte termijn obligaties is flink gestegen. Op een gemiddelde Amerikaanse spaarrekening krijg je bijna geen rente, terwijl de vergelijkbare rente voor een korte termijn obligatie maar liefst 2,6% is. Maar weinig spaarders maken die stap. En zo kunnen deze banken zelf die ruime rentemarge verdienen. Maar ooit komt er een moment dat de spaarders wel in beweging komen.

Voordat u denkt dat er ook in Nederland wat betere alternatieven voor uw Nederlandse spaarrekening zijn, moet ik u teleurstellen. In Nederland is de situatie precies andersom. De tweejaarsrente staat hier op -0,6%. Hoewel de spaarrente afgerond 0% is, is die eigenlijk nog te hoog.

De conclusie is dat de Amerikaanse banken zich in een ideale omgeving bevinden. De winsten stijgen, hun spaarders zijn lui en betalen netjes hun schulden. Toch is de koerswinstverhouding van Amerikaanse banken nog geen 10, terwijl die van de brede S&P 500 ruim boven de 15 staat. Een dergelijke discount is in het verleden niet veel voorgekomen. Deze lage waardering van bankaandelen geeft aan dat beleggers goed beseffen dat het met deze banken nu nog prima gaat. Maar dat toekomst alleen maar minder kan worden.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.