2020 jubeljaar voor Brexit.

ImageReadtime 2 minutes

31-01-2020

Eindelijk is het zover. Groot-Brittannië neemt afscheid. Vele economen vrezen voor een economische afgrond. Maar voorlopig even niet. Afgelopen week kwamen de inkoopmanagers indices van de UK naar buiten. Deze waren schokkend goed. De verklaring is simpel. Na de verkiezingen is de onzekerheid over Brexit eindelijk weg. Brexit is zeker. Maar niet alleen de inkopers zijn een stuk positiever. Volgens een onderzoek van de CBI (Confederation of British Industry) onder haar leden zijn de ondernemers plotseling erg positief geworden. En een onderzoek van Deloitte onder CFO’s, blijkt dat hun onzekerheid zo goed als volledig verdampt. Dat is fijn, maar het is natuurlijk de vraag hoe dat optimisme zal verlopen als Boris Johnson daadwerkelijk ‘hard ball’ gaat spelen in de onderhandelingen over het handelsakkoord tussen de UK en de EU. Politiek Brussel heeft namelijk veel te verliezen mocht Brexit uiteindelijk toch een succes worden. Dan zullen er wellicht meer landen willen uittreden.

Naast het sterk toegenomen optimisme zien we een enorme fiscale impuls door de overheid. De nieuwe conservatieve regering heeft wilde plannen om de economie te stimuleren. Bijvoorbeeld infrastructurele investeringen met name in de gebieden waar de conservatieven hebben gewonnen. In de politiek hebben ze daar een mooie term voor, Cliëntelisme. Jij stemt op mij, ik zorg voor jou. Op 11 maart worden de finale budgetplannen bekend gemaakt. Vergeet daarbij niet dat dat geld uiteindelijk ergens vandaan moet komen. Meer geld uitgeven, betekent hogere overheidsschulden. En iemand moet die een keer terug betalen.

Intussen is de economische schade voor de UK al erg groot geweest. Sinds het referendum is de Britse economie al ongeveer 2,5% achtergebleven bij de rest van Europa. En dat terwijl Europa het in economische zin al moeilijk heeft. En bovendien staat het Britse pond nog altijd een stuk lager dan voor het referendum.

Dus ja, 2020 wordt waarschijnlijk een mooi economisch jaar voor de UK. De combinatie van optimistische ondernemers en een maximale bestedingsimpuls van de overheid, moet wel tot een economische herstel leiden. Boris Johnson zal die mooie economische cijfers ongetwijfeld aangrijpen om de Brexit victorie uit te roepen. Dan blijft er nog één puntje over. De Engelse aandelen herstellen niet. MSCI UK aandelenindex staat nog steeds op een dieptepunt versus de Europese aandelenindex. Dat is op zich vreemd. Als 2020 eindelijk eens het jubeljaar voor Brexit wordt, dan zou dat toch in de koersen te zien moeten zijn. Wie is er nou gek, de Brexiteers of de beleggers? Ik denk dat dit keer de beleggers degene zijn die wat verder kijken dan hun neus lang is.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.


This article is published on 31 January 2020

Misschien vindt u dit ook interessant:

Meer columns van Corné van Zeijl lezen?