Disruptive currency

Disruptive currency

De wereldwijde valuta oorlog is in volle gang. De lijst met centrale banken die de rente verlagen wordt langer en langer. Zelfs landen als Thailand en Nieuw Zeeland doen hier aan mee. Daarmee wordt de US dollar relatief duurder. Trump klaagt en klaagt. Maar ja, hij kan er niets aan doen. Immers in tijden van onrust vliegt iedereen naar de vluchthaven en dat is de wereld reserve munt. Maar zelfs Trump snapt dat het hebben van een wereldreserve munt meer voordelen dan nadelen heeft. Hij heeft er over nagedacht om de buitenlandse reserves a USD 127 mld en het Exchange Stabilization Fund (ESF) a USD 95 mld in te zetten om de waarde van de dollar te verlagen. Dat klinkt veel, maar het is niet genoeg om de dollar permanent te verzwakken. Dat zou in een gecoördineerde actie met andere landen kunnen. Men heeft na ampel beraad besloten dit plan niet door te zetten. Immers als je je status als wereldreservemunt eenmaal kwijt bent kun je niet meer ongelimiteerd meer geld uitgeven dan er binnenkomt zoals nu. En als je je status kwijt bent krijg je hem niet zo maar terug. Bovendien zijn er weinig landen die zich rijk hebben gedevalueerd. Anders zouden Zimbabwe en Venezuela nu hele rijke landen zijn.

In deze discussie hoor ik ook dat in deze valutaoorlog Facebook's Libra wel eens een serieus alternatief zou kunnen worden. Deze digitale munt wordt immers volledig gedekt door bezittingen. Een van de grote drempels voor de algemene acceptatie van de Libra is het vertrouwen in Facebook. Ik kan me daar iets bij voorstellen. Ik vertrouw eerder een centrale bank met de waarde van mijn geld dan een partij als Facebook. Alleen zijn de centrale banken de laatste jaren met hun monetaire acties dat vertrouwen flink aan het oprekken.

Een stablecoin met als onderliggende waarde goud lijkt mij een logische alternatief. Er zijn al veel partijen geweest die dat hebben geprobeerd. In alle gevallen is dat hopeloos mislukt, om dat de uitgevende partij niet werd vertrouwd. Maar stel nou dat er wel een betrouwbare partij achter zou staan. Bijvoorbeeld, de Zwitserse centrale bank. Zou u deze munteenheid als alternatief betaalmiddel willen hebben in plaats van de euro of de dollar? Een dergelijke munt zou wel eens een enorme hit kunnen worden. Geen disruptieve bedrijven, maar een disruptieve valuta. Dat zou de monetaire wereld op zijn kop zetten. Dan wordt duidelijk hoe broos het vertrouwen in de traditionele munten eigenlijk is. Het is dan snel gedaan met valuta oorlogen en het extreem ruime monetaire beleid van de centrale banken.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.