De economie volgens Randstad

De economie volgens Randstad

Het kwartaalbericht van uitzendbureau Randstad leest als een economieverslag. Het bedrijf zit in zoveel landen en zoveel segmenten dat het verplichte kost voor economen zou moeten zijn. Dat het slechter gaat met de wereldeconomie is te zien in de omzetdaling van 1,8%. De helft van deze neergang kwam door de terugval in de auto-industrie. Vooral in Duitsland, maar ook in België, Frankrijk en zelfs Nederland.

In Duitsland was het effect het sterkst: de omzet daalde daar met maar liefst 15% na een daling met 10% in het eerste kwartaal. Deze Randstad-cijfers zijn een duidelijk signaal geweest, want inderdaad laten bedrijven als Daimler en bandenmaker Continental om de haverklap winstwaarschuwingen horen. Randstad meldt zelfs dat de medewerkers een halve dag per week minder werken. Het verschil wordt door de Duitse overheid betaald. De regeling geldt maximaal een half jaar.

In de VS was de schaarste op de arbeidsmarkt duidelijk te merken. De arbeidsmarkt is zo sterk dat Randstad zijn marges zelfs kan verhogen. De loonstijging valt nog wel mee, maar als Randstad een werknemer weet te vinden krijgen ze er goed voor betaald.

Het meest opvallende is wel dat dit ook in Frankrijk het geval was. Ondanks dat ook daar veel werknemers in de auto-industrie werkzaam zijn. Maar de Franse autoproducenten hebben veel minder last van de daling in de Aziatische vraag. Of anders gezegd: Chinezen kopen wel Mercedessen, Audi's en BMW's maar geen Renaults of Peugeots. Dus als Chinezen minder auto's kopen, hebben vooral de Duitsers daar last van en niet de Fransen. Opvallend was dat het ook in Italië redelijk ging. De omzet bleef gelijk, hoewel dat vooral kwam omdat Randstad daar marktaandeel won. Dus hier zou ik nog geen economische conclusies uit durven trekken.

Een positief teken in het kwartaalrapport is dat Randstad meldt dat juni niet de slechtste maand was. Dat was mei. En de vraag in juli was op hetzelfde (lage) niveau als juni. Geen verbetering, maar ook niet nog slechter. De conclusie lijkt dus een voorzichtige bodemvorming in de Europese economie en een voortgang van de redelijke groei in de Amerikaanse economie.

Hoewel dit slechts één bedrijf is, denk ik dat dat we voorzichtig de conclusie mogen trekken, dat de Europese economie niet verder wegzakt. Maar voordat u overenthousiast raakt, bedenk dat geen verslechtering nog geen verbetering is. Bovendien is de economie altijd in beweging. Als bijvoorbeeld het VK onder de leiding van Boris Johnson inderdaad in volle vaart op een harde Brexit afgaat, kan het kwartaalbericht van Randstad en dus de Europese economie er volgend kwartaal wel weer eens heel anders uitzien.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.