De Noorse centrale bank laat zich niet gek maken. Als enige centrale bank in de westerse wereld heeft Norges Bank de rente verhoogd in plaats van verlaagd, zoals we bij iedere andere centrale bank zien. Er waren in de afgelopen twaalf maanden zelfs drie Noorse renteverhogingen. Logisch, de olieprijzen zijn flink gestegen en dat zorgt voor een toename in de investeringen. Bovendien is de Noorse kroon wat zwak de laatste tijd.
In de eurozone werkt dat anders. De Europese Centrale Bank (ECB) stimuleert in tijden dat het goed en in tijden dat het slecht met de economie gaat. Dan werkt het rentewapen op een gegeven moment niet meer. Ondanks de extreem lage rente wordt er niet extra geleend. Iedere maand wordt er aan de banken in de eurozone gevraagd of ze groei zien in het aantal aangevraagde leningen. Maar deze groei is nul, zowel bij bedrijven als bij consumenten. Het is dus wel duidelijk: de lage rente stimuleert de economie niet meer, het rentewapen is uitgewerkt.
De financiƫle markten zijn natuurlijk niet blij met de Noorse centrale bank. Een dergelijk streng beleid drukt de rente omhoog. Die staat dan ook een stuk hoger in vergelijking met de eurozone. Op Noorse tienjarige staatsobligaties krijgt u nog 1,4% rente. Niet veel, maar een flink stuk boven het renteniveau in de eurozone, zonder Italiaanse problemen.
U krijgt er wel een valutakoersrisico voor terug. In de afgelopen vijf jaar is de Noorse kroon 14% goedkoper geworden. Maar bedenk wel dat in 2012 ten tijde van de eurocrisis deze munt mateloos populair was. Als u bescherming zoekt op het moment dat iedereen dat doet, levert dat alleen maar teleurstelling op. Ook hier.
Als u vlak voor Draghi's fameuze 'whatever it takes' uitspraak uw geld in Noorse obligaties had gestopt dan had u nu op 4% verlies gestaan. Dat is inclusief alle ontvangen rente coupons en omgerekend in euro's. Op Nederlandse staatsobligaties had u sindsdien 43% verdiend en op Italiaanse obligaties zelfs 75%.