Dit kunt u verwachten voor het nabestaandenpensioen.
ImageAbout Zwitserleven, Pension Agreement

Dit kunt u verwachten voor het nabestaandenpensioen.

ImageReadtime 4 minutes

Het nabestaandenpensioen is belangrijk voor uw werknemers. Iedereen wil immers zijn eventuele partner en kinderen goed achterlaten. Wel is het nabestaandenpensioen de afgelopen jaren versoberd en met het nieuwe pensioenakkoord zitten er opnieuw veranderingen aan te komen. Deze worden vanaf 1 januari 2022 doorgevoerd. In onderstaand overzicht ziet u wat de verwachte aanpassingen zijn. Ga hierover nu al met u adviseur in gesprek en denk samen na wat deze voor de pensioenregeling van uw werknemers kunnen betekenen.

Wat blijft en wat verandert er waarschijnlijk

Huidig nabestaandenpensioen Nieuw nabestaandenpensioen
Bij overlijden van uw werknemer ná de pensioendatum ontvangt de partner 70% van het opgebouwde ouderdomspensioen als partnerpensioen. Ook in het nieuwe pensioenstelsel ontvangt de partner bij overlijden van uw werknemer ná de pensioendatum 70% van het opgebouwde ouderdomspensioen als partnerpensioen.
Bij overlijden van uw werknemer vóór de pensioendatum ontvangt de partner meestal 70% van het beoogde ouderdomspensioen als partnerpensioen.

De hoogte van het partnerpensioen wordt gebaseerd op het inkomen van uw werknemer en is niet afhankelijk van het aantal dienstjaren.

De dekking wordt gefinancierd op risicobasis en de maximale fiscale dekking is 50% van het inkomen van uw werknemer. Waarschijnlijk is maatwerk mogelijk, zodat bijvoorbeeld gekozen kan worden voor een hoog-laagconstructie.

Gaat uw werknemer bij u uit dienst? Dan loopt de risicodekking nog een aantal maanden door, zodat uw werknemer tussen twee banen in nog een dekking voor partnerpensioen heeft.

Wezenpensioen is meestal 20% van het nabestaandenpensioen tot maximaal de 27e verjaardag. Wezenpensioen is 20% van het inkomen van uw werknemer of 40% als beide ouders overlijden, tot maximaal de 25e verjaardag.

Het nieuwe pensioensysteem betekent aanpassingen van de arbeidsvoorwaarde pensioen met de keuzes die u straks maakt voor onder andere het nabestaandenpensioen. Hierbij is het belangrijk dat uw werknemers er niet op achteruitgaan.

Is er in de huidige pensioenregeling bijvoorbeeld voor uw werknemers sprake van financiering van het nabestaandenpensioen op risicobasis en wordt de dekking voor uw werknemer niet lager? Dan zal het inrichten van de nieuwe nabestaandendekking eenvoudig zijn.

Is in het verleden nabestaandenpensioen op opbouwfase gefinancierd? Dan ontstaat wettelijk misschien de mogelijkheid dat de opgebouwde nabestaandenpensioenen blijven staan. Zo kan er een risicodekking gecreëerd worden waarbij rekening wordt gehouden met de al opgebouwde aanspraken. U kunt ook naast de premievrij opgebouwde aanspraken van het nabestaandenpensioen kiezen voor een risicodekking volgens het nieuwe pensioensysteem.

Met het nieuwe pensioenstelsel wordt het nabestaandenpensioen wel een stuk eenvoudiger. En is het makkelijker uit te leggen en te begrijpen voor uw werknemers.

Heeft u vragen over uw pensioenregeling?

Heeft u toch vragen over uw regeling? Neemt u dan contact op met uw adviseur. Hij kent uw situatie het beste en kan u adviseren. Informatie over de regeling die u voor uw werknemers heeft afgesloten, krijgt u van uw adviseur of uw contactpersoon bij Zwitserleven.


This article is published on 03 December 2020

You may also be interested in this:

Nieuwe MijnZwitserleven werkgever

In 2023 is het werkgeversportaal in MijnZwitserleven verbeterd en getest door 40 werkgevers, met nieuwe functionaliteiten vanaf eind juli.

Readtime 2 minutes

Transitiecommunicatie Wet toekomst pensioenen komt op gang

Transitiecommunicatie rondom Wet toekomst pensioenen komt opgang. Deelnemers krijgen binnenkort informatie.

Readtime 2 minutes

Zwitserleven en Athora Netherlands nieuwe partner Koninklijk Concertgebouworkest

Zwitserleven is per 1 januari 2024 partner geworden van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Readtime 2 minutes

Individueel waarde overhevelen

Berry van Sonsbeek vertelt wat de mogelijkheden zijn om het oude opgebouwde pensioen over te hevelen naar de nieuwe regeling.

Readtime 4 minutes