Sustainable Finance Disclosure Regulation
Zoals u weet gelden er vanaf 10 maart 2021 nieuwe Europese regels voor informatieverstrekking over duurzaamheid in de financiële sector, de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Duurzaam beleggen staat bij ons al jaren hoog op de agenda. En met succes. De Vereniging voor Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) heeft ons in de afgelopen jaren 5 keer uitgeroepen tot de meest verantwoorde belegger onder verzekeraars. We zijn daarom blij dat er nu Europese regels zijn om duurzame beleggingen te stimuleren. U leest hier meer over het doel van de regels en wat dit betekent voor de informatie over onze producten en ons duurzame beleggingsbeleid.
Meer inzicht in duurzame beleggingen
Het doel van de regels is het stimuleren van duurzaam beleggen en klanten meer inzicht geven in de duurzaamheid van (beleggings)producten. De financiële sector speelt hierin een belangrijke rol. Ook Zwitserleven levert een bijdrage door de pensioenpremies van haar klanten duurzaam te beleggen. Want het Zwitserleven Gevoel is onlosmakelijk verbonden met een mooie wereld. We willen allemaal genoeg inkomen hebben om later van te leven, maar wél in een wereld die de moeite waard is.
- De informatievoorziening over duurzame financiële producten moet aan bepaalde eisen voldoen, zodat deze helder en transparant is voor klanten. Hierdoor weet de klant hoe duurzaam de financiële producten zijn en kunnen ze deze beter met elkaar vergelijken. Een belangrijk aandachtspunt is dat financiële dienstverleners zoals Zwitserleven inzicht moeten geven hoe zij omgaan met duurzaamheidsrisico’s in het beleggingsbeleid van hun financiële producten. De producten worden ingedeeld in één van deze kwalificaties:
1. Producten die duurzame beleggingen tot doel hebben; - 2. Producten die de duurzaamheidskenmerken ecologisch en sociaal (ES-kenmerken) promoten; en
3. Producten die geen duurzaamheidskenmerken promoten en geen duurzame beleggingen tot doel hebben.
Wanneer het financiële product een duurzame beleggingsdoelstelling heeft, moet informatie worden gegeven hoe de duurzaamheidsdoelstellingen worden nagestreefd. Wanneer het financiële product ES-kenmerken promoot dan moet informatie worden verstrekt over hoe aan die kenmerken wordt voldaan.
Onze pensioenregelingen kwalificeren zich als pensioenregelingen die ES-kenmerken promoten.
Wat hebben we gedaan?
De afgelopen maanden hebben we al de nodige voorbereidingen getroffen. Zo hebben we onder meer de offertes en pagina’s over duurzaamheid op onze website aangepast. Ook informeren we over hoe de beleggingsfondsen in onze pensioenregelingen ingedeeld zijn in lijn met de kwalificaties.
We zijn er trots op dat in de lifecycles van onze pensioenregelingen naast fondsen die ES-kenmerken promoten ook fondsen zitten die een duurzame beleggingsdoelstelling hebben. Een voorbeeld van dit laatste fonds is het Zwitserleven Wereld Aandelenfonds.
Bij HorizonBeleggen of ProfielBeleggen met een neutraal beleggerprofiel hoort de neutrale lifecycle. In de afbeeldingen hieronder over deze lifecycle, ziet u dat de verdeling van de beleggingen over de verschillende Zwitserlevenfondsen verschilt tijdens de looptijd. En u ziet het percentage dat voor de deelnemer belegd wordt in fondsen die duurzame beleggingen tot doel hebben en in fondsen die ES-kenmerken promoten.
Lees meer over de fondsverdeling in de lifecycle in relatie tot duurzaamheid
Op onze website en in de offertetekst verwijzen wij uiteraard ook naar de informatie van de vermogensbeheerders en met name ACTIAM.
Waar vindt u de informatie?
- Bekijk de Europese regels informatie duurzaamheid voor SRLEV
- Bekijk de Europese regels informatie duurzaamheid voor Zwitserleven PPI
- In onze offertes voor Zwitserleven Nu Pensioen, Zwitserleven Nu PensioenRekening en Zwitserleven Exclusief Pensioen, leest u meer over duurzaamheid en het effect op rendement.
- Op de productpagina’s van de genoemde producten, vindt u een link naar ons duurzame beleggingsbeleid. Hier leest u hoe ons beleggingsbeleid voldoet aan de ES-kenmerken.
Wat zijn de volgende stappen?
Er volgen nog nieuwe regels die de informatieverplichting verder uitwerken. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Heeft u vragen?
De SFDR staat op de agenda van de afspraken met uw contactpersoon bij Zwitserleven. Heeft u nu al vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Tip!
Adfiz heeft een uitgebreid kennisdossier SFDR, met een stappenplan gepubliceerd op hun website. U leest hier waar u als adviseur aan moet denken om te voldoen aan de Europese regels.
This article is published on 11 March 2021