Een belangrijke bijdrage aan de wereld van nu én later.

Een belangrijke bijdrage aan de wereld van nu én later.

ImageReadtime 2 minutes

Ze zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar, als je het ons vraagt: Het Zwitserleven Gevoel en een betere wereld. Ons duurzame beleggingsbeleid is helemaal ingericht om positief bij te dragen aan de wereld waarin we leven. Want duurzaamheid begint bij jezelf.

Duurzaam beleggen is niet alleen goed is voor de toekomst van onze planeet, maar ook voor de financiële toekomst van onze klanten. Want bedrijven die beter zijn voorbereid op de toekomst leveren betere (financiële) resultaten op. Onze vermogensbeheerder ACTIAM heeft, samen met de Universiteit van Utrecht, onderzoek gedaan onder 400 Europese bedrijven. Wat blijkt? Bedrijven die focussen op duurzaamheid hebben een beter rendement dan concurrerende bedrijven in dezelfde branche.

“We kunnen nu nog nauwkeuriger aandelen selecteren die goed scoren op ESG-criteria én een hoog rendement bieden.”

Onze eisen

Voordat we in een bedrijf investeren, controleren we eerst of hij bij ons duurzame beleggingsbeleid past. Daarvoor hebben we strenge eisen opgesteld, bijvoorbeeld over mensenrechten, corruptie en milieu.

Ons beleid

Soms voldoet een bedrijf niet volledig aan de eisen, maar gaan we wel met ze in gesprek om gedragsverandering te stimuleren.

Duurzaamheid is natuurlijk een breed begrip. Daarom hebben we eisen opgesteld rondom 7 thema’s waar duurzaam beleggen aan moet voldoen.

Rechten van de mens: bedrijven worden getoetst of zij sociaal-economische mensenrechten naleven, zoals het recht op gezondheid, op onderwijs, op toegang tot energie, water en sanitaire voorzieningen.

Fundamentele arbeidsrechten: hier worden internationale normen gehanteerd, dus geen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie op de werkvloer en juist wel vrijheid van vakvereniging en het recht op collectief onderhandelen.

Corruptie: bedrijven die zich inlaten met omkoping, afpersing, fraude, samenzwering, witwassen, vriendjespolitiek, smeergeld of andere vormen van corruptie worden niet opgenomen in de portefeuille.

Milieu: er wordt niet belegd in activiteiten die schade toebrengen aan het milieu, waarbij we extra kritisch zijn op vervuiling, verlies aan biodiversiteit en uitputting van natuurlijke hulpbronnen.

Wapens: de productie, ontwikkeling, verkoop of distributie van controversiële wapens of wat daarmee te maken heeft is uitgesloten van beleggingen.

Klant- en productintegriteit: er wordt niet belegd in bedrijven die informatie achterhouden, vervalsen of verdraaien. Ook de productie van tabak, pornografie en het aanbieden van gokken en loterijspellen is uitgesloten.

Dierenwelzijn: aan de handel in beschermde diersoorten en planten en dierproeven voor cosmetische en huishoudelijke doeleinden wordt niet meegedaan. (Tenzij een bedrijf bij wet verplicht is om een product op die manier te testen.)

Een belangrijke bijdrage aan de wereld van nu én later.-first-banner

Duurzame doelstellingen

De wereldbevolking groeit en dat brengt flink wat gevolgen met zich mee, zoals een toenemende vraag naar energie, voedsel en een plek om te wonen. ACTIAM heeft deze materiële ontwikkelingen vertaald naar zeven thema’s. Binnen deze thema’s is er sprake van schaarste en een grote behoefte aan innovatie. Daar dragen we graag ons steentje aan bij. Daarom hebben we voor de onderstaande thema's een doelstelling verwoord:

Use of fossil fuels

-50% CO2 in 2030

Use of water

Water neutral by 2030

Use of land

No more deforestation by 2030

Hoe pakken we dat aan?

Ten eerste is het doel op de lange termijn om klimaatneutraal te worden. We gebruiken de CO2-voetafdruk van onze beleggingen daarvoor als graadmeter. Een tussenstap naar klimaatneutraliteit is het verminderen van de broeikasgasintensiteit van de beleggingen van ACTIAM met ten minste 30% in 2030 ten opzichte van het niveau in 2010. Koolstofarme oplossingen die een positieve bijdrage leveren aan de energietransitie bieden bovendien beleggingskansen.

Ten tweede willen we de water-neutrale portefeuille behalen door in te zetten op minder watergebruik in gebieden met schaarste en meer toegang te creëren tot water en waterkwaliteit te verbeteren. Ook wordt er belegd in green bonds van banken die waterrecycling en verbetering van afvalwaterbeheer financieren.

Ten derde zetten we in op onder andere duurzame landbouw en duurzaam bosbeheer. Omdat verkeerd landgebruik door ontbossing de voorraad CO2 verhoogt en leidt tot minder inkomen en voedsel, hebben we ons tot doel gesteld geen ontbossing meer in onze portefeuilles te hebben in 2030.

Erkenning voor ons beleid

Wij willen volledig transparant zijn over al onze beleggingen. Daarom delen we niet alleen ons beleggingsbeleid, maar is ook per fonds inzichtelijk wat de voetafdruk is. Absoluut en afgezet tegen de benchmark. Dankzij ons strenge beleid zijn we toonaangevend in de markt als het gaat om duurzaam beleggen. We krijgen erkenning op nationaal en internationaal niveau. En daar zijn we heel trots op.


This article is published on 24 February 2020

Misschien vindt u dit ook interessant: