September is volgens de statistieken een slechte maand. Het is de enige maand in het jaar waarin de koersen gemiddeld dalen. Ook dit jaar is er weer een aandelencrash. Bijzonder is dat het nu een zijwaartse crash is. Op indexniveau is er bijna geen beweging waarneembaar, maar onderliggend gebeurt er ontzettend veel.
Plotseling worden de zogenaamde momentum-aandelen gedumpt en worden waarde-aandelen gekocht. Momentum is het fenomeen dat stijgers vaak blijven stijgen en verliezers blijven verliezen. Dat is de afgelopen tien jaar een van de succesvolste beleggingsstrategieën geweest. Maar nu dus even niet.
Momenteel zijn de momentum-aandelen vooral die van bedrijven die gelden als veilige groeiers. In Nederland zijn dat aandelen als Unilever, Heineken, Wolters Kluwer en RELX. Die hebben het tot deze zijwaartse crash dan ook uitstekend gedaan. Aan de andere kant van de markt zijn er de waarde-aandelen. Dat zijn vooral financials, onroerendgoedbedrijven en cyclische bedrijven.
De ideale beleggingsstrategie tot afgelopen weekend was simpel. Je kocht de aandelen van de veilige groeiers en je verkocht de aandelen van bedrijven die gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen of de rente. Die laatste waren weliswaar goedkoop, maar de koersen daalden en dat leidde tot nieuwe verkoop en verdere koersdaling. Maar afgelopen maandag kwam daar dus plotseling een enorme draai in. Zo steeg de koers van vastgoedbelegger Unibail-Rodamco-Westfield deze week met 10% en daalde een groei-aandeel als Wolters Kluwer 4%.
Wat is precies de oorzaak van deze draai? Het kan komen door de iets mildere toon uit Peking over het handelsconflict. Er zijn daarnaast ook positievere berichten over de economie. Zo is de Citigroup Economic Surprise Index boven de nul uitgekomen, wat betekent dat de economische cijfers in de VS eindelijk eens mee- in plaats van tegenvallen. Zelf ben ik wat sceptischer over het economisch herstel, maar feiten zijn feiten. Door dat positiever economische sentiment is de rente op de Amerikaanse treasuries deze week van 1,47% naar 1,75% gestegen.
Wat de aanjager ook is geweest, het effect is duidelijk. Heel veel beleggers liepen achter de kudde van momentum-beleggers aan. Vooral dit jaar stroomde er veel geld in beleggingsfondsen met een momentum-strategie, terwijl beleggers juist geld onttrokken uit de waarde-fondsen.
De kudde is duidelijk een andere richting ingeslagen. Oude cowboyfilms leren dat je nooit in de weg van een op hol geslagen kudde moet lopen. Die kun je beter maar laten uitrazen. Dat is dan ook mijn advies naar beleggers en naar cowboys.