Winstdalingen, dat wordt even wennen

Winstdalingen, dat wordt even wennen

De eerste kwartaalcijfers druppelen binnen en bij de Amerikaanse banken vielen de winsten mee. Dit ondanks de effecten in die periode van de government shutdown, vanwege een conflict over de overheidsfinanciën. Voor de rest van 2019 wijzen de banken vooral op de lage rente en de druk die dit geeft op de rentemarges.

Het stilleggen van de overheid betekende dat ambtenaren die de nieuwe beursemissies moesten goedkeuren ineens geen salaris meer kregen. Die beursintroducties waren niet zo levensbedreigend dat ze toch naar kantoor moesten komen. De schade hiervan, ook voor begeleidende banken, wordt in het tweede kwartaal al ingehaald met meerdere beursgangen.

Ondanks deze relatief goede resultaten van banken belooft het cijferseizoen niet veel goeds. In de VS wordt een winstdaling van 2% over het eerste kwartaal verwacht. In oktober ging men nog uit van een winstgroei van 9% uit. In Europa rekenen analisten op een daling van 3%. Dat zal even wennen zijn. We moeten terug tot het tweede kwartaal van 2016 om voor het laatst winstdalingen te zien.

In de VS is de meewind van de lagere winstbelastingen vanzelfsprekend volledig weggevallen. Maar ook de beweging van de Amerikaanse dollar helpt niet mee. De dollar lag in het eerste kwartaal op gemiddeld €1,13, een jaar eerder was dat nog €1,23. Dat betekent dat alle winst die Amerikaanse bedrijven in Europa verdienen in dollars omgerekend 8% minder waard is.

In Europa zien we het tegenovergestelde beeld. Hier hebben we meewind door de dollar, maar is het economisch gezien een stuk guurder geworden. De winsten zullen dus waarschijnlijk wat gaan dalen. Maar belangrijker is wat beleggers met deze informatie gaan doen. Het lijkt alsof beleggers hun ogen voor deze winstdaling sluiten. De wereldaandelenindex is dit jaar al 16% gestegen.

Vaak is het goed om een paar stappen terug te doen om het perspectief wat beter te zien. Zoals kunstliefhebbers naar een schilderij kijken. Als we de winsten en de koersen van twee jaar geleden als basis nemen, dan zie we dat in Europa de winsten sindsdien met 10% zijn gestegen en de koersen met 3%. Zo bezien zit er nog een beetje rek in de koersen. In de VS zijn de koersen met 24% gestegen en de winsten 28%. Ook hier zou er nog ietsje ruimte in de koersen zitten.

Let wel, op lange termijn gaan koersen en winsten in gelijke tred op en neer. Logisch, want de beurswaarde is op lange termijn een afspiegeling van de bedrijfswaarde. Maar de over – en onderwaardering kan langer doorgaan dan u van te voren voor mogelijk had gehouden. Op korte termijn bewegen koersen door sentiment en het nieuws van de dag en dat laatste blijft iedere keer weer een verrassing.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.