Trump krijgt zijn zin

Trump krijgt zijn zin

De Amerikaanse president Donald Trump heeft lang getweet dat de Fed de rente te hoog hield. Zonder deze rentestijging zou de economie een stuk harder zijn gegroeid. Dat klopt waarschijnlijk. Met een economische groei van 3,1% hoeft de Fed natuurlijk niet te stimuleren. Maar wat Fed-voorzitter Jerome Powell ook zei, de president bleef ontevreden. Deze week leek daar verandering in te komen.

Tijdens een speech zei Powell dat de Fed zal reageren als de handelsoorlog uit de hand loopt. Ergo, als Trump met zijn handelsoorlog maar genoeg economische schade aanbrengt, dan zal de Fed de rente verlagen om zoveel mogelijk te compenseren. En zo krijgt Trump toch zijn zin.

Bij Bloomberg kun je heel mooi de kans op een renteverlaging afleiden aan de hand van de geldmarkt. De kans op een verlaging bij de volgende Fed-vergadering in juli explodeerde na Powells speech naar 77%. Een week geleden was dat nog maar 22%. Dat de Amerikaanse economie schade zal oplopen lijkt wel zeker. Op zich is deze schade nog te dragen. Grofweg zouden de handelsbeperkende tarieven een negatief effect van 1 à 2% op de economie hebben. Dat is een serieuze neerwaartse bijstelling, en ook tegenstrijdig met de pro-groei instelling van Trump, maar het is nog wel te behappen.

Belangrijker is de schade op lange termijn. Stel u bent ondernemer. En u bent voor uw IT of voor uw financiële diensten afhankelijk van een Amerikaanse leverancier. Dan krijgt u opeens met een heel nieuw risico te maken. Want wat als de Amerikaanse regering besluit om u, om wat voor reden dan ook, op een zwarte lijst te zetten. Van de ene op de andere dag kunt u worden afgesloten van uw data in de cloud die op een server in de VS staan. Of van uw bankrekening bij een Amerikaanse bank. Dan is het gedaan met uw bedrijf.

Het Chinese telecomconglomeraat Huawei is al op zoek naar een ander besturingssysteem voor zijn smartphones. Ook andere internationale bedrijven zullen proberen risico's vanuit de VS uit te sluiten en alternatieven overwegen voor diensten van Amerikaanse bedrijven. Dit gaat op lange termijn het Amerikaanse bedrijfsleven en de Amerikaanse economie hard raken.

Meneer Trump zal die korte termijn overwinning vieren, maar op lange termijn zal de renteverlaging grote schade opleveren. Zijn aanpak past daarmee wel goed in het beleid van 'na ons de zondvloed' van deze regering. Beleggers zouden eens goed moeten kijken wie vatbaar is voor deze boycotstrategie en wie er mogelijk van kunnen profiteren. Door de Amerikaanse hegemonie zijn dat waarschijnlijk erg weinig bedrijven. Nog wel.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.