Een van de meest gehoorde klachten van beleggers is dat ze niet meer weten waar ze met hun geld naartoe moeten. Obligaties zijn geen alternatief meer, met een rente van -0,15%. Door de recente toespraken van ECB-president Mario Draghi zien we rentepercentages die een paar jaar geleden niet voor mogelijk werden gehouden. Ik vraag me wel af wat Draghi daarmee wil bereiken. Die lage rente was oorspronkelijk bedoeld om de economie aan te jagen. Maar die redenering gaat niet meer op.
Toevallig sprak ik afgelopen weekend een tweetal ondernemers, beiden met grote investeringen in de planning. Ik vroeg ze naar het effect van deze lage rente op hun plannen. Uit hun woorden bleek dat zo'n effect er gewoon niet was. Als de ECB de rente van 6% naar 3% brengt kan het nog wel enige impact op de economie hebben. Maar dat effect is bij een rente van 0% volledig uitgewerkt. Iemands investeringsplan is goed of niet. En als dat beetje rente het verschil moet uitmaken, heb je als ondernemer een probleem.
Die extra lage rente zou in principe een reden moeten zijn om vol in aandelen te gaan beleggen. Maar die beweging is nog niet te zien. De instroom in aandelenfondsen is erg beperkt. Op zich ook logisch. Er zijn steeds meer sombere geluiden over de economie en dat gaat zijn invloed op de winsten hebben. De huidige waarderingen van aandelen zijn zeker niet overdreven, maar zijn wel gebaseerd op winstverwachtingen die te hoog zijn.
Dus zoeken beleggers naar veilige alternatieven. Die zijn er. Je kunt beleggen in bedrijven die geen last hebben van een economische teruggang. Deze 'low vol' aandelen zijn immens populair. In het afgelopen halfjaar is de instroom in low vol-beleggingsfondsen gestegen van $7 mrd per week naar ruim $18 mrd.
Op de Amsterdamse beurs is dat ook terug te zien. Aandelen als Unilever, Heineken, RELX en Wolters Kluwer staan op recordhoogte, maar dat geldt niet voor de brede aandelenmarkt. Daardoor is de waardering ook flink gestegen. Wolters Kluwer heeft bijvoorbeeld een koers-winstverhouding van 23,2, terwijl het Europese gemiddelde slechts 13,2 is. Vroeger had Wolters eenzelfde waardering als de rest van de markt. In de recente Merril Lynch-enquĂȘte onder institutionele beleggers bleek dat iedereen deze aandelen wel duur vindt, maar dat ze er toch in willen beleggen.
De conclusie is logisch. De lage obligatierente zorgt ervoor dat beleggers heel voorzichtig en terughoudend eerste stapjes nemen in aandelen, maar dan wel in veilige bedrijven. Maar omdat iedereen dat al doet, is dit misschien juist de strategie met het meeste risico.