Alsof het Coronavirus op zich zelf nog niet genoeg schade op de financiële markten had aangebracht, besloten de OPEC+ landen (OPEC + Rusland) afgelopen weekend een flink robbertje te vechten. De uitkomst was dat alle partijen de oliekraan wijd open zetten en de olieprijs kelderde.
Het monopolie van de OPEC staat al een tijdje onder druk door de opkomst van schalieolie in de US. En daar zit dan ook de kern van het probleem van de OPEC. Door de Amerikaanse schalieolie is er een grote aanbieder bijgekomen, die niet met OPEC + meedoet. Ik heb niet in de vergaderzaal gezeten, maar het lijkt wel duidelijk dat vooral Rusland niet van plan was om mee te doen. Ongetwijfeld waren trots en ego een belangrijke factor. De verhouding tussen de OPEC landen onderling en Rusland is nooit hartelijk geweest. En alle partijen willen graag laten zien dat ze niet voor elkaar onder doen. Bovendien wou Rusland niet mee doen omdat vooral de Amerikaanse schalieolie producten profiteren van de productiebeperkingen van OPEC+.
Door Corona effecten liggen de met schulden overladen olieproducenten al aan het gas. Als de olieprijs nog even laag blijft zullen er diverse van deze producenten omvallen. Deze redenering gaat echter niet op. Bij elk schaliebedrijf dat failliet gaat, worden de bronnen opgekocht en in de mottenballen gelegd totdat de olieprijs weer stijgt. Hiermee is gelijk duidelijk hoezeer de OPEC permanent aan marktmacht heeft ingeboet. Dit is een mooi praktijkvoorbeeld van een Prisoners Dillema. Als we met zijn allen de productie omlaag brengen dan hebben we er allemaal profijt van. Maar als er een partij niet meespeelt profiteert hij van de positieve effecten van de productiebeperkingen van de anderen. Totdat die het spelletje ook niet meer meespelen.
Voorlopig is een lagere olieprijs alleen maar goed voor de meeste Westerse economieën. Echter die meevaller zal door de meeste consumenten als gevolg van het Coronavirus niet worden uitgegeven. Dus de positieve economische effecten zullen voorlopig niet te zien zijn. En besef, die extreem lage olieprijs zal waarschijnlijk een tijdelijk fenomeen zijn. Immers als het Coronavirus weer voorbij is, zal de vraag naar olie ook weer normaliseren. Bovendien zal de financiële pijn bij de OPEC+ landen waarschijnlijk zo hard oplopen dat trots en ego plaats voor ratio zullen maken. En dan beseffen ze zich waarschijnlijk ook hoe oliedom ze zijn geweest. Met deze ruzie schieten ze zich zelf alleen maar in de voeten. Het aanbod van de Amerikaanse schalieolie zal niet meer weg gaan, ze kunnen alleen nog zelf wat aan het aanbod doen.
Dit artikel is gepubliceerd op 13 maart 2020