08-11-2019
Volgende week komt het Duitse cijfer van de economische groei naar buiten. Naar verwachting zal dat een kleine min zijn. Dat is dus een 'Rezession'. Immers het vorige kwartaal was ook al negatief. Een recessie is twee negatieve kwartalen op rij. Dat betekent grote krantenkoppen en druk op de Duitse regering om de economie te stimuleren. Helaas vallen de meeste van dit soort geforceerde overheidsuitgaven in de categorie autowegen van ergens naar nergens, oftewel weggegooid geld.
Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt voor het ergste, met een verwijzing naar donkere economische wolken. Nu zijn de economen bij het IMF nooit zo goed in voorspellen geweest. Dat blijkt ook nu, want er zijn hier en daar alweer wat lichtpuntjes te zien.
De voorspellende indicatoren, zoals de inkoopmanagers indices voor de productiesector, zijn in Europa langzaam aan het uitbodemen. Dat is een goed signaal. Die van Duitsland staat nog steeds op 42,1, een niveau dat doorgaans duidt op een zware recessie, maar het verslechtert niet verder. Bovendien zijn de Duitse ondernemers in de auto-industrie zowaar optimistisch geworden. Dat hebben we in heel 2019 nog niet gezien.
Wellicht komt dat omdat de kansen op een harde brexit flink zijn afgenomen. Volgens de huidige polls stevent Johnson af op een meerderheid in het parlement. Dan kan hij eindelijk zijn brexitdeal doordrukken en komt er geen harde brexit.
Ook in de service-industrie zijn inkoopmanagers wat positiever geworden, met uitzondering van Spanje overigens. In de eurozone is deze index van 51,8 naar 52,2 gestegen. Het is niet veel, maar het is een stijging. Ook de IFO-index voor de economische verwachtingen is lichtjes gestegen. Deze index heeft net een glijbaan van bijna twee jaar achter de rug.
Dat ontluikende optimisme klinkt ook al direct door in de aandelenmarkten. Het is een van de reden waarom aandelenmarkten naar een recordhoogte geklommen zijn. Maar ook obligatiebeleggers zijn onder de indruk. De rente is flink opgelopen. De rente op de Duitse Bund is gestegen van -0,8% deze zomer naar nu -0,3%. En dat ondanks de verwoede pogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente met opkoopacties te laten dalen. Dit geeft gelijk ook de beperkingen van de ECB aan.
Al met al is dit de eerste maand waarin enig optimisme over de economie gerechtvaardigd is, ondanks de Duitse krantenkoppen die u volgende week zult lezen. Het herstel is fragiel, maar dat is het eerste herstel altijd. Besef wel, een kwade tweet van de Amerikaanse president Trump kan ieder moment de boel verstoren, maar laten we er voorlopig maar even van genieten.