Moore is less

Moore is less

Er waren nog een paar vacatures bij de Fed en president Donald Trump is er alles aan gelegen een eerdere fout niet nogmaals te maken. En dus heeft hij voor de openstaande vacature Stephen Moore voorgedragen.

Het is wel duidelijk dat de Amerikaanse president spijt heeft van zijn keuze voor Jerome Powell als Fed-voorzitter. Powell blijkt sinds zijn aantreden in februari 2018 veel te onafhankelijk. Hij staat voor een beleid wat goed is voor de langetermijnstabiliteit van de Amerikaanse economie en niet, zoals Trump wil, voor de kortetermijneffecten. Een golf van kritische tweets van Trump volgde, maar hij kon er weinig meer aan doen.

Dat zal niet nogmaals gebeuren. Moore staat bekend als iemand die een economenjas heeft aangetrokken en veel roept. In het verleden heeft hij onder andere gezegd dat alle Fed-leden ontslagen moeten worden wegens ongeschiktheid. Dat belooft een leuke samenwerking te worden binnen de Fed als hij daadwerkelijk wordt aangenomen.

Ook waarschuwt Moore al jaren voor hyperinflatie. De prijs van goud zou als gevolg daarvan exploderen. Maar na zijn nominatie zei hij dat de Fed per direct de rente met een half procent moet verlagen. Dat is erg tegenstrijdig. In een interview na zijn nominatie bleek dat hij zich nu weer zorgen maakt over deflatie. Kijk maar naar de grondstofprijzen, die dalen zegt hij.

De gemiddelde Amerikaan kan Moore wel vertellen dat het uitgavenmandje groter is dan alleen grondstoffen en dat bovendien de benzineprijs stijgt. De Amerikaanse benzineprijs is 16% hoger sinds het begin van 2019. Het is niet voor niets dat de Fed de zogeheten 'core PCE' als inflatiemaatstaf neemt. Dit is de inflatie zonder voedsel en energie. Dat doen ze omdat deze goederen weinig tot geen prijselasticiteit kennen. Oftewel de vraag is niet afhankelijk van de prijs. Mensen blijven toch wel eten, het huis verwarmen en autorijden.

Een laatste opvallende uitlating is dat hij denkt dat de Amerikaanse economie structureel 3,5% tot 4,0% kan groeien, zolang de belastingen maar laag blijven en de Fed niet in de weg staat met hoge rentes.

De onkunde van deze man is duidelijk. Gelukkig beseft hij dat zelf ook. In interviews geeft hij aan dat hij nog veel te leren heeft. Moore zegt zelf ook niet goed te weten wat hij bij de Fed zal gaan doen. Ik hoop dat de commissie van de Amerikaanse Senaat die over de benoeming gaat deze man niet benoemt als Fed-bestuurder. Moore's benoeming zou op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor het vertrouwen in de Fed. De leden van de Fed moeten worden gekozen op basis van kennis en kunde en niet op hun politieke kleur.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.