Linkse bedreiging voor Trump-premie

Linkse bedreiging voor Trump-premie

Sinds de verkiezing van Donald Trump zijn Amerikaanse aandelen flink duurder geworden. Voor Trumps verkiezing lag de koers-winstverhouding van Amerikaanse aandelen ongeveer 15% hoger dan in de rest van de wereld. Nu is die premie ruim 25%. De hogere koers-winstverhouding ging gepaard met een hogere rente, vanuit de vrees onder beleggers dat Trump wat kwistig met het overheidsgeld zou omgaan. Deze angst is bewaarheid. Hogere waarderingen in combinatie met hogere rente komen niet vaak voor. Nu dus wel. Dit noemen we de Trump-premie.

Van tevoren zou ik het niet hebben verwacht, maar achteraf is de verklaring makkelijk. Trumps economisch beleid met lagere bedrijfsbelastingen en minder regels ligt goed bij ondernemend Amerika. Trump verwende ook de Amerikaanse bevolking met lagere belastingen, maar het leeuwendeel ging naar de rijkste 1% van de Amerikanen. Na Trumps overwinning hoorde ik iemand zeggen dat als tegenreactie de volgende Amerikaanse president nog linkser dan Bernie Sanders zal zijn. Deze extreemlinkse presidentskandidaat legde het in 2016 net af tegen Hillary Clinton in de race om de Democratische kandidatuur. De oude vos van 77 jaar kondigde deze week aan het nogmaals te proberen. Het verschil met toen: zijn retoriek is gemeengoed geworden in het Democratische kamp. Deze voorspelling lijkt dus uit te komen.

Een voorbeeld is de Democratische kandidaat Elizabeth Warren. Zij pleit voor een extra belastingtarief op vermogen boven de $50 mln. De opkomende politieke ster Alexandria Ocasio-Cortez, beter bekend als AOC, wil een verhoging van de inkomstenbelasting naar 70% voor de mensen die meer dan $10 mln verdienen. Maar liefst 71% van de Democraten vindt dat een goed idee. Logisch, slechts een miniem deel van de bevolking verdient meer dan $10 mln. De meeste mensen vinden het wel prettig als iemand anders meer belasting gaat betalen.

De Democratische presidentskandidaten pleiten bijna allemaal voor hogere belastingen in hun campagnes voor de verkiezingen in 2020. Als de volgende president(e) een Democraat is, zal deze waarschijnlijk een stuk linkser zijn. Dat betekent dat de Trump-premie uit de aandelen verdwijnt, maar ook dat er nog meer polarisatie komt tussen de partijen en besluitvorming dus nog moeilijker wordt. Zie de discussie over Trumps muur.

Een rechtvaardiger verdeling in de VS van inkomen en vermogen zou wel op zijn plaats zijn. Maar een linkse president is ronduit slecht voor aandelen. Winsten zullen dalen door de hogere belastingen en de Trump-premie verandert in een discount. Dat risico zouden beleggers in hun langetermijnbeslissingen moeten meenemen.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.