29-11-2019
Afgelopen week was het groot nieuws. Bridgewater, 's werelds grootste hedgefonds, gokt op een flinke koersdaling in de aandelenmarkt. Volgens The Wall Street Journal zou het fonds voor een enorme bedrag aan putopties op Amerikaanse en Europese aandelenindices hebben gekocht die in maart aflopen. De onderliggende waarde van deze opties is maar liefst $1,5 mrd. De conclusie is snel getrokken: Bridgewater zet groot in op een flinke koersdaling voor maart 2020.
Het hedgefonds meldde in een persbericht dat beleggers niet te veel achter deze posities moeten zoeken. Het kan volgende week alweer anders zijn. Ray Dalio, topbestuurder van Bridgewater, sprak via een post op Linkedin over een 'misleidende' conclusie van de WSJ. Volgens hem stemmen 'de feiten niet overeen met de kop van het artikel' en is dat de krant ook vooraf gemeld.
Hoe het ook zij, de vorige keer dat naar buiten kwam dat Bridgewater flink had ingezet op een koersdaling kreeg het hedgefonds gelijk. Dat was begin 2018. Dat kan natuurlijk geluk zijn geweest. Maar je wordt niet zomaar het grootste hedgefonds ter wereld met alleen maar geluk.
Wat zou - even uitgaande van de kop in de WSJ - de rationale achter die positie van Bridgewater zijn? In diverse media werd er gelijk op gespeculeerd dat Bridgewater met deze posities op een overwinning gokt van Elisabeth Warren, een van de Democratische presidentskandidaten. Bridgewater zei in zijn reactie nooit posities in te nemen op politieke ontwikkelingen. Dat zou ik ook zeggen. Je weet immers niet welke volgende Amerikaanse president je mogelijk tegen de haren instrijkt.
Toch denk ik dat Bridgewater wel degelijk politiek meeweegt. De meeste koersbewegingen zijn immers tegenwoordig ingegeven door politieke gebeurtenissen. Naar mijn idee onderschat de markt nogal de kans dat Warren het gaat opnemen tegen Trump. De fans van haar Democratische rivaal Bernie Sanders zullen zich redelijk gemakkelijk achter haar kunnen scharen. In 2016 lukte dat niet met Hillary Clinton, door wie Sanders-kiezers zich verraden voelden.
Op een dergelijke nominatie zouden de aandelenkoersen flink kunnen dalen. Super Tuesday, de dag dat de Democratische kiezers in de belangrijkste staten hun stem uitbrengen, valt dit keer op 3 maart. Toevallig is dat net voordat de opties van Bridgewater aflopen.
Maar goed, misschien gokken ze helemaal niet op een koersdaling. De putopties maken bij Bridgewater maar 1% van de totale portefeuille uit. Door de lage bewegelijkheid zijn opties erg goedkoop geworden. En als je een verzekering tegen een koersdaling kan kopen voor betrekkelijk weinig geld, moet je dat soms gewoon maar doen. Je weet immers nooit of de volgende grote daling om de hoek staat te wachten. Zelfs 's werelds grootste hedgefonds weet dat niet.