Emerging market

Emerging market

In het afgelopen halfjaar hebben bijna alle grote opkomende landen het uitstekend gedaan. Deze groep landen bleek een goede schuilplaats tijdens de dip die we in december in de rest van de wereld zagen.

Brazilië was duidelijk koploper. De MSCI Brazilië is bijna met 30% gestegen. Beleggers zijn blij met de nieuwe Braziliaanse president, maar bovenal gecharmeerd van de nieuwe minister van economie Paulo Guedes. Hij stelde belastingvoordelen, privatiseringen en flexibilisering van de arbeidsmarkt in het vooruitzicht. Precies wat de markt wil.

Brazilië is echter maar 8% van de totale MSCI emerging markets index en staat daarmee op de vijfde plaats. De top 4 bestaat uit Aziatische landen. China is goed voor 27% van de index, Zuid-Korea 14%, Taiwan 10% en India 9%. Samen 60%.

China is dus een belangrijke factor bij een oordeel over de emerging markets. En dus zijn de handelsbesprekingen met de VS en de monetaire omstandigheden belangrijk. Ik verwacht wel dat die handelsbesprekingen goed zullen verlopen.

De monetaire omstandigheden zijn een ander verhaal. De Chinese private schulden zijn exorbitant gestegen. Ten tijde van de kredietcrisis bedroegen deze ongeveer 100% van de onderliggende economie. Nu is dat 200%. Dat zag de Chinese overheid zelf ook als probleem. Daarom begon zij begin 2016 voorzichtig met een beleid om deze overmatige schulden af te bouwen. Dat drukt de economische groei.

In de loop van 2018 kwam daar de onzekerheid over de handelsbesprekingen bij en ontstond er nog meer druk op de economie. En dus liet China de afbouw van schulden weer even lopen. Maar hoge private schulden gecombineerd met een afzwakkende groei blijven een giftige mix. Dat kan een keer fout aflopen. Voorbeelden als Spanje, Ierland en de VS hebben dat in het verleden wel geleerd.

China is een belangrijk deel van de emerging markets, maar er zijn ook nog diverse andere redenen om wat voorzichtig met deze aandelenmarkten te zijn. De recente koersstijging wordt niet ondersteund door stijgende winsten. Ook is er overmatig optimisme onder beleggers. De recente koersstijging ging gepaard met een sterke instroom van particuliere beleggers. Dat is meestal een goede contra-indicator. En uit een recente enquête van Merrill Lynch onder professionele beleggers bleek dat ook hier het enthousiasme erg groot is.

Wie moet dan nog de aandelen kopen om de koersen nog verder omhoog te drijven? Mochten de handelsbesprekingen uiteindelijk goed verlopen, dan kunnen de koersen nog een leuke uptick krijgen. Maar dan zit al het mogelijke goede nieuws wel zo'n beetje in de koersen verwerkt. Dan wordt het echt tijd om afscheid te nemen.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.