Deze week schreef voormalig Fed-bestuurder Bill Dudley een scherp stuk voor Bloomberg over hoe de Fed zich zou moeten gedragen nu de Amerikaanse president Trump de handelsoorlog steeds steviger aanzet. Het is een beetje raar om een column over een column te schrijven, maar dit stuk van Dudley heeft mogelijk flinke invloed op het beleid van de Fed.
Dudley vraagt zich af of de Fed de rente verder moet verlagen om tegenwicht te bieden voor het economische bloedbad dat door de handelsoorlog wordt veroorzaakt. Of, zo vraagt de voormalig president van het New Yorkse Fed-district zich af, moet de Fed het gewoon maar op zijn beloop laten en niets doen?
Volgens Dudley moet de Fed een duidelijk statement maken, namelijk dat de Amerikaanse economie niet telkens gered zal worden zolang de overheid in Washington doorgaat met het maken van slechte economische keuzes. Op deze manier is Trump verantwoordelijk voor zijn eigen fouten. Een duidelijke, harde opstelling van het Amerikaanse stelsel van centrale banken heeft volgens Dudley het voordeel dat er mogelijk geen verdere escalatie van de handelsoorlog komt, de onafhankelijkheid van de Fed duidelijk wordt neergezet en dat de rente verlaagd kan worden als het echt nodig is.
Tot zover een goede analyse en een goed advies. Maar Dudley eindigt zijn column met de opmerking dat de herverkiezing van Trump een aantoonbare bedreiging voor de VS en de wereldeconomie vormt. De Fed zou moeten nadenken over hoe zijn beslissingen de uitkomst van de verkiezingen zouden kunnen beïnvloeden.
Met deze opmerking geeft de oud-Fed-bestuurder president Trump en consorten genoeg munitie om te bewijzen dat de Fed een politieke agenda voert, en dat die tegen Trump is gericht. Dudley brengt met zijn artikel zijn voormalige collega's bij de Fed in een onmogelijke positie. Hoewel hij inhoudelijk gelijk heeft, is deze column een domme actie. Hij bereikt alleen maar het tegenoverstelde effect. Als de Fed niet of, naar het idee van critici, niet genoeg de rente verlaagt, zal er naar deze column worden verwezen als bewijs dat de Fed anti-Trump is.
Daarmee speelt hij Trump precies in de kaart. De rente zal worden verlaagd en hij kan op het laatste moment, bijvoorbeeld ergens in de zomer van 2020, een handelsakkoord tekenen. Op korte termijn is dat goed voor beleggers. Immers, er is een extreem lage rente en er is een handelsdeal. Met deze rugwind kan hij vervolgens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in. De vraag is uiteraard wel of de economische schade in de tussentijd niet te groot is geworden.
Duidelijk is dat Dudley's column, met een juiste inhoud en een dom einde, een impact heeft waarvan de gevolgen nog lang voelbaar zullen zijn.