Doemdenkers roeren zich weer.

Doemdenkers roeren zich weer.

In de beurswereld doen doemdenkers het altijd goed, zeker in deze tijd van het jaar als de blaadjes van de boom vallen. Als je een crash voorspelt, krijg je veel media-aandacht. En het geeft niet als het niet uitkomt, want iedereen is het zo weer vergeten.

Bekende doemdenkers als Marc Faber, onder andere bekend van zijn nieuwsbrief Gloom Boom Doom, voorspellen al tientallen jaren dat de economie en de beurzen zullen instorten. Hij verwierf faam omdat hij zijn klanten geadviseerd had aandelen te verkopen voor de crash van 1987. Sindsdien voorspelt hij ieder jaar doom and gloom. Ongetwijfeld zal hij weer een keer gelijk krijgen, maar wie de laatste jaren zijn adviezen had opgevolgd, zou een hoop rendement zijn misgelopen.

Deze week was het ene Joe Zidle die een correctie van 20% zei te verwachten. Nu had ik nog niet eerder van hem gehoord - Zidle blijkt te werken bij de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone - dus de tactiek van Doomsday-voorspellers om aandacht van de media te krijgen, werkte weer uitstekend.

Zidle verwacht de correctie omdat de Fed slechts één verlaging in oktober doet. En dat zou een enorme teleurstelling voor beleggers zijn. Een onzinnige conclusie. In de huidige rentemarkt zitten slechts twee verlagingen in de komende twaalf maanden ingeprijsd. Dus zo extreem zijn de marktverwachtingen niet.

En eerder deze week was er Paul Singer van Elliott Asset Management, de activistische belegger die bekend is van zijn bemoeienis met AkzoNobel. Hij verwacht een correctie van 30% tot 40% omdat er extreem veel schulden in het financiële systeem zijn. Daarnaast zijn de derivatenposities op recordhoogte beland en was een extreme monetaire stimulans nodig om te komen waar we nu zijn. Dit klinkt al een stuk plausibeler. Bovendien hoeft Singer het niet van sombere voorspellingen te hebben, want met zijn opvattingen en beleggingen trekt hij al genoeg de aandacht.

Een belangrijke regel uit het grote boek voor doemdenkers is dat je nooit een datum moet meegeven met je voorspelling. Dat doet Singer dan ook niet. Er is echter een heel groot verschil met andere doemdenkers. Singer voorspelt niet alleen, hij zet er ook groot op in. Hij houdt $5 mrd cash beschikbaar, op een totale beleggingsportefeuille van $38 mrd, voor als de beurzen echt die extreme correctie laten zien.

Ik hoor u al zeggen, dan ga ik ook kopen. Ik help het u hopen. Als er daadwerkelijk een correctie komt, blijken heel wat beleggers toch niet te durven. En denk aan de oude beurswijsheid 'Er gaat meer rendement verloren met het wachten op de volgende crash dan met de crash zelf'. Maar als die correctie komt, ga ik ook kopen, echt.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.