ImageColumn

Dividend, van schrapen naar schrappen.

ImageLeestijd 3 minuten

Nog geen maand geleden werden aandelen aangeprezen omdat het dividendrendement zoveel hoger was dan men op zijn spaarrekening kreeg. Intussen zijn de koersen door de coronacrash een stuk lager en dus is het dividendrendement nog hoger. Op Europese aandelen krijgt u nu 4,9% dividend en op Amerikaanse aandelen 3,2%. Alleen ten tijde van de kredietcrisis was dat nog hoger. En op uw spaarrekening krijgt u nog steeds niets.

Een briljant moment om in aandelen te stappen dus. Maar in de Dikke Van Dale staat wel dat dividend een winstuitkering is. Als er geen winst is, komt er ook geen dividend. Omdat bedrijven in sommige gevallen tegen een 100%-omzetdaling aanlopen zijn ze massaal nu cash aan het hamsteren. Een van de manieren is de bestaande kredietlijnen op te vragen. Volgens een onderzoek van de Financial Times is er wereldwijd afgelopen week voor $124 mrd aan kredietlijnen bij de banken opgevraagd.

Een andere manier om cash binnen het bedrijf te houden is het dividend te schrappen. In het Verenigd Koninkrijk alleen is er afgelopen week voor £3,4 mrd aan dividendbetalingen geschrapt. Als iedereen om cash verlegen zit, zou je wel gek zijn om je aandeelhouders dat te geven.

Cyclische bedrijven als Randstad en Airbus stonden vooraan in de rij met dividendschrappers. Accell is ook een mooi voorbeeld. De fabrikant van fietsen vroeg een kredietlijn van €50 mln op en schrapte het dividend, wat ook nog eens €8 mln opleverde. Logisch, niemand koopt een fiets in dit soort tijden. En dan kun je maar beter zoveel mogelijk cash op je balans aanhouden.

Unibail-Rodamco-Westfield riep heel stoer dat zijn financiële positie dermate ruim is, dat het dividend gemakkelijk betaald kan worden. Pas op het allerlaatste moment besloot het bedrijf tot schrappen van het dividend. Dat geeft wel aan dat er wat paniek was in de boardroom van het vastgoedbedrijf.

Ik verwacht dat veel bedrijven als alternatief voor het schrappen van het dividend met een aantrekkelijk stockdividend gaan komen, een dividend uitgekeerd in aandelen. Zo hou je ook cash binnenboord. Stockdividend is natuurlijk wel nepdividend. Een 10%-aandeelhouder heeft na de stockdividendbetaling nog steeds 10% van het bedrijf in handen en er staat niets op zijn geldrekening.

Maar goed, beleggers moeten maar bedenken: beter eventjes geen cashdividend dan een faillissement van het bedrijf. Op lange termijn zullen bedrijven dat dividend wel weer normaliseren. Hoe snel, dat hangt natuurlijk vooral af van het tempo waarin de economie herstelt. Maar voorlopig is het dividend schrappen in plaats van dividend schrapen. Zolang het coronavirus rondwaart zult u als aandeelhouder ook even op een houtje moeten bijten.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.


Dit artikel is gepubliceerd op 30 maart 2020

Misschien vindt u dit ook interessant:

De restitutievariant valt van de plank!

Onder het nieuwe stelsel vervalt de restitutievariant. Maar is dat wel in het belang van deelnemers?

Leestijd 5 minuten

Haal meer uit uw spaargeld.

Wilt u geld apart houden voor later? Lees hier welke aandachtspunten belangrijk zijn om meer uit uw spaargeld te halen.

Leestijd 5 minuten

Samenwonen en partner­pensioen.

U gaat samenwonen. Naast het verhuizen is het verstandig om even stil te staan bij uw pensioen en dat van uw partner. In dit artikel leest u waar u op moet letten en wat u kunt doen.

Leestijd 3 minuten

Geen wc-papier, geen beurs?

Ik heb me verbaasd over de hamsterwoede. Wij Nederlanders stonden bekend om onze nuchterheid. Dat imago is nu dus vervlogen. Als je in de supermarkt komt en je ziet de lege schappen, dan geeft dat toch een unheimisch gevoel.

Leestijd 3 minuten

Oliedomme ruzie.

Alsof het Corona virus op zich zelf nog niet genoeg schade op de financiële markten had aangebracht, besloten de OPEC+ landen (OPEC + Rusland) afgelopen weekend een flink robbertje te vechten

Leestijd 3 minuten

'Puur' voor later.

Ellen ten Damme gaat op zoek naar het Zwitserleven Gevoel én de echte Zwitserse kaasfondue.

Leestijd 2 minuten

Meer columns van Corné van Zeijl lezen?