De groene van Nederland

De groene van Nederland

Op 21 mei komt de Nederlandse Staat met een twintigjarige groene obligatie. Dat wordt waarschijnlijk een hot issue. Logisch, je hebt een topkwaliteit debiteur, de Nederlandse Staat. En je hebt een groene obligatie, de eerste van deze debiteur. Leuk detail, het begeleidende presentatieboekje is vanzelfsprekend zonder plastic cover en het papiersoort is van een dusdanig soort gerecycled papier dat je de hele tijd de neiging hebt om de viezigheid van het papier te vegen.

Nu zijn er bij ACTIAM diverse experts op het gebied van green bonds, maar ik ben eigenwijs genoeg om er ook wat van te vinden. Groene obligaties zijn voor de financiering van groene projecten. Dat kun je natuurlijk ook met een gewone obligatie doen, maar dat terzijde. De opbrengst van deze groene obligatie is bestemd voor de financiering van subsidies en fiscale regelingen ter stimulering van CO2-reductie, zoals huizenisolatie en duurzaam vervoer.

Ook wordt het gebruikt voor aanpassingen rond klimaatverandering. Dat is op zich bijzonder, want heel Nederland ligt al vol dijken. Voorbeelden zijn de fietsenparking bij Utrecht CS of de versterking van de Afsluitdijk.

Ik denk dat we met groene obligaties aan het begin van een nieuwe trend staan. Er is nu al 44% meer geld met de groene obligaties opgehaald in vergelijking met een jaar geleden. En de markt is reeds €450 mld. groot. Steeds meer vermogensbeheerders richten beleggingsfondsen voor green bonds op.

Momenteel geven deze groene obligaties eenzelfde rente als gewone 'grijze' obligaties. Beleggers die met een groen gevoel willen beleggen hoeven geen rendement op te geven. Dat is mooi, maar ook raar. Als je iets voor niets krijgt is het niets waard, of is de markt imperfect. Ik denk het laatste.

Als er relatief steeds meer vraag naar deze obligaties ontstaat zal de prijs hoger worden en kunt u dus wat extra's verdienen. Mijn green bond-collega's wezen mij bijvoorbeeld op de yieldcurve van het Spaanse Iberdrola. Groene en grijze obligaties geven inderdaad hetzelfde rendement.

Ik ben niet van de tips geven. Maar vanuit het oogpunt van risicorendement is de keuze tussen een groene obligatie en een grijze dus erg gemakkelijk. Het kredietrisico is hetzelfde. De rente is identiek. Alleen heeft door toenemende vraag naar groene obligaties de groene versie nog wat potentiële koerswinst.

Bedenk wel, we praten hier over obligaties. Dus reken u niet rijk. In deze renteomgeving is schraalhans keukenmeester. Op de grijze twintigjarige lening krijgt u nu 0,38% per jaar. Dus u moet eerst even bedenken of u überhaupt wel in staatsobligaties wilt beleggen. Maar als het antwoord 'ja' is, dan is de keuze makkelijk gemaakt.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.