De jongerenafdeling van de SP, Rood, heeft Marcel van Hooijdonk voor het tweede jaar achtereen uitgeroepen tot huisjesmelker van het jaar. Dat is een eretitel die je liever niet ontvangt. Toch heb ik het ook wel eens willen worden, huisjesmelker. Die ambitie was er toen de ECB de geldkraan opendraaide en de huizenmarkt in 2015-2016 het dieptepunt achter zich had gelaten. Die huizenprijzen moesten wel omhoog. Ik heb het niet gedaan. Want tja, je koopt een pand en dan? Het is een hoop gedoe. Je moet een huurder vinden. En de gedachte dat je weer eens gebeld wordt omdat de wc niet doorspoelt of iets dergelijks. Nee, niets voor mij. Daardoor heb ik natuurlijk wel een enorme 32% huizenprijsstijging gemist.
Maar gelukkig is er de aandelenmarkt. Daar kun je aandelen in huizenfondsen kopen zonder gedoe. In Duitsland zijn er diverse fondsen, zoals Deutsche Wohnen, Vonovia en LEG Immobilien en in België is er Xior, dat in studentenwoningen doet. Deze fondsen hebben het ongelofelijk goed gedaan. De drie Duitsers zijn afgelopen 4,5 jaar maar liefst verdubbeld in waarde (inclusief herbelegd dividend). Daar steekt die 32% huizenprijsstijging maar magertjes bij af, maar dan had u dan natuurlijk ook huur ontvangen.
Maar aan alle goeds komt een eind. Afgelopen week werd bekend dat Berlijn waarschijnlijk een huurbevriezing van vijf jaar gaat invoeren. Deutsche Wohnen is daar het gevoeligst voor, want maar liefst 70% van de portefeuille staat in Berlijn. Er ging in een paar dagen 15% van de koers af, goed voor een verlies in beurswaarde van €2 miljard. Omdat er een kans is dat het plan nationaal wordt overgenomen gingen alle Duitse huizenfondsen flink onderuit. Omdat deze Duitsers zo hard waren gestegen maakten ze maar liefst bijna 30% uit van de Europese onroerend goed index. Waardoor de hele OG index 3% daalde.
De huurbevriezing klinkt positief voor die arme huurders, maar het betekent aan de andere kant ook dat er geen nieuwe woningen bijgebouwd gaan worden. En daarmee wordt de woningnood alleen maar groter. Zoals zo vaak zijn er genoeg makkelijke oplossingen voor moeilijke problemen, maar worden de bij-effecten makkelijk vergeten.
Intussen heeft het management van Deutsche Wohnen een signaal afgegeven dat ze deze koersdaling overdreven vindt. Ze hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt om aandelen te kopen. Echter, het is maar voor €150.000. Dat komt overeen met één maandsalaris van het management. Ze willen blijkbaar vooral een signaal afgeven. De koers reageerde nauwelijks.
Beursgenoteerde huisjesmelker, het klinkt leuk, maar ook deze bezitting is dus niet zonder zorgen.