06-12-2019
Beleggers worstelen alweer bijna twee jaar met de handelsoorlog. Op 22 januari 2018 kondigde de Amerikaanse president Trump verhoogde tarieven op zonnepanelen en wasmachines aan. Dat was om de eigen Amerikaanse industrie te beschermen. De prijzen van wasmachines zijn daardoor met gemiddeld 17% gestegen. De Amerikaanse industrie heeft er echter niet van geprofiteerd. Er waren namelijk geen Amerikaanse wasmachinefabrikanten meer. Het enige effect is dat de Amerikaanse consument meer voor zijn nieuwe wasmachine betaalt. Gelukkig koop je die niet ieder jaar, dus valt het niet op.
Sindsdien is het een lange weg met tariefsverhogingen geweest. Meestal aangekondigd door een tweet van Trump. Afgelopen weken kregen beleggers weer een stroom van dit soort berichten te verwerken. De export van staal en aluminium vanuit zowel Argentinië als Brazilië naar de Verenigde Staten werd aangepakt omdat beide landen hun munt zouden manipuleren.
Landen als Argentinië en Brazilië hebben zo'n slechte financiële reputatie dat ze niet de luxe hebben hun munt te kunnen beïnvloeden. Bovendien levert de lage munt hun meer last dan profijt op. De sterke toename van export van bijvoorbeeld sojabonen heeft weinig te maken met een goedkope munt, maar meer omdat China deze bonen niet meer in de VS wil kopen. De tweet van Trump was ook opvallend omdat de VS een jaar geleden nog een deal met deze landen tekende. Een deal is blijkbaar een deal totdat Trump anders tweet. Dat komt niet ten goede aan de betrouwbaarheid van de VS.
Ook Franse luxegoederen kregen afgelopen week een importtarief opgelegd. Dit omdat Trump het niet eens is met de Franse digitax op grote techbedrijven. En tot slot kwam de mededeling van Trump dat een handelsdeal met China pas mogelijk ver in 2020 zal worden getekend, na de presidentsverkiezingen in de VS. De beurzen schrokken er weer hard van deze week. Maar na het bericht dat China en de VS er ondanks de moeilijkheden toch bijna uit zijn, gingen de beurzen weer omhoog.
Na al die jaren met onduidelijkheid of er een handelsdeal gesloten kan worden, is bij beleggers nog steeds een pavlovreactie te zien. En iedere keer stijgen en dalen de beurzen op het nieuws. Beleggers zouden er beter aan doen, de tweets over een handelsoorlog te negeren. Het zorgt immers slechts voor ruis. De uitkomst staat toch al vast.
Trump stelt een mogelijke minideal tussen China en de VS zoveel mogelijk uit om uiteindelijk deze overwinning te claimen als succes voor zijn herverkiezing. Beleggers die zich niet als pingpongbal laten misbruiken zijn een stuk beter af. Het is beter om het spel vanaf de zijlijn te bekijken en een eigen plan te trekken dan je te laten misbruiken als pingpongbal.