Alle koerswinst van 2019 is lucht.

Alle koerswinst van 2019 is lucht.

ImageLeestijd 2 minuten

2019 is een prachtig jaar geworden. Europese aandelen hebben een rendement opgeleverd van maar liefst 27%. De AEX noteert een plus van 29% en de S&P 500 klimt , in euro’s gemeten, maar liefst 33%. Het was gewoon moeilijk om dit jaar geld te verliezen.

Beter kan het niet worden, zo lijkt het. Veel beleggers krijgen hoogtevrees. Maar gestegen koersen zijn op zichzelf geen reden om te verkopen. Eigen onderzoek leert dat na een jaar met koerswinsten van meer dan 20%, het jaar erop een doorsnee beursjaar kan worden.

Beter is het om te kijken waar die koersstijging nu vandaan komt. Een jaar geleden lag het beleggerssentiment ver onder vriespunt. De Fed was de rente nog aan het verhogen en economische verwachtingen werden steeds somberder. Dat beleggerssentiment is flink gedraaid. Het is nog niet oververhit, zoals bijvoorbeeld in januari 2018. Maar als ik het zou moeten omschrijven, zou de term tropisch warm het best bij het huidige sentiment passen.

Die draai in het sentiment leidde ertoe dat de waardering van aandelen flink is gestegen. In de Verenigde Staten ging de koers-winstverhouding van 14,2 naar 17,9. Dus vrijwel alle koersstijging is te danken aan hogere aandelenwaarderingen. De winsten van alle onderliggende bedrijven zijn namelijk nauwelijks gestegen: een plus van 2% in de VS en een daling van 2% in Europa.

Als we vooruitkijken is het logisch dat we niet nog een keer zo’n impuls gaan krijgen. Niet in die mate. Ondanks het verbeterde economische momentum, zijn de winstverwachtingen gematigd. We hebben de bodem in de economische groei achter ons gelaten, maar uitbundig gaat het niet. Bovendien zijn de loonkosten, zowel in Europa als in de VS, flink aan het stijgen. Dat is goed voor consumenten, maar het gaat wel ten koste van de winstmarge van de beursgenoteerde bedrijven.

Maar een beetje beter sentiment kan nog wel. Heel 2019 zijn beleggers uit aandelenfondsen gestapt, pas in november is er voor het eerst weer gekocht. Die instroom in aandelenfondsen kan nog even doorzetten. Een ander positief scenario voor aandelen is een dalende rente. Dat zou kunnen gebeuren, maar ik verwacht het niet. Een verbeterende economie samen met een dalende rente, dat is een combinatie die zelden voorkomt. Centrale banken hebben ook nauwelijks nog speelruimte over, te meer omdat hier en daar de inflatie langzaam toeneemt vanwege onder meer hogere loonkosten.

Dus met kerst kunt u genoeglijk terugkijken op een jaar waarin het, achteraf gezien, niet mis kon gaan. Geniet ervan en bedenk dat u in 2020 weer gewoon op nul begint.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.


Dit artikel is gepubliceerd op 20 december 2019

Misschien vindt u dit ook interessant:

De restitutievariant valt van de plank!

Onder het nieuwe stelsel vervalt de restitutievariant. Maar is dat wel in het belang van deelnemers?

Leestijd 5 minuten

Haal meer uit uw spaargeld.

Wilt u geld apart houden voor later? Lees hier welke aandachtspunten belangrijk zijn om meer uit uw spaargeld te halen.

Leestijd 5 minuten

Samenwonen en partner­pensioen.

U gaat samenwonen. Naast het verhuizen is het verstandig om even stil te staan bij uw pensioen en dat van uw partner. In dit artikel leest u waar u op moet letten en wat u kunt doen.

Leestijd 3 minuten

Dividend, van schrapen naar schrappen.

Nog geen maand geleden werden aandelen aangeprezen omdat het dividend­rendement zoveel hoger was dan men op zijn spaar­rekening kreeg. Intussen zijn de koersen door de coronacrash een stuk lager en dus is het dividend­rendement nog hoger.

Leestijd 3 minuten

Geen wc-papier, geen beurs?

Ik heb me verbaasd over de hamsterwoede. Wij Nederlanders stonden bekend om onze nuchterheid. Dat imago is nu dus vervlogen. Als je in de supermarkt komt en je ziet de lege schappen, dan geeft dat toch een unheimisch gevoel.

Leestijd 3 minuten

Oliedomme ruzie.

Alsof het Corona virus op zich zelf nog niet genoeg schade op de financiële markten had aangebracht, besloten de OPEC+ landen (OPEC + Rusland) afgelopen weekend een flink robbertje te vechten

Leestijd 3 minuten

Meer columns van Corné van Zeijl lezen?