Wat komt er op mij af?

Zeven tips voor het regelen van je pensioen

Scroll snel verder!

Anton en Tobi op het strand met stok

De tip top 7 van Zwitserleven

Deze 7 blijven kleven.

1. Krijg een beeld van je pensioen

Heb je verschillende werkgevers gehad? Grote kans dat je dan meer dan één pensioen hebt opgebouwd, bij verschillende pensioenuitvoerders. Al je pensioenen bij elkaar zie je op mijnpensioenoverzicht.nl. Zo heb je een idee wat je ongeveer kunt verwachten.

2. Bespreek je wensen met je werkgever

Kun je al minder gaan werken, of misschien wel eerder stoppen? Zou je langer door kunnen werken en onder welke voorwaarden? Bespreek het met je werkgever. Zo weten jullie allebei waar je aan toe bent.

3. Kijk of je pensioenpotjes kan samenvoegen

Sommige pensioenen kunnen alleen maar worden uitbetaald door de pensioenuitvoerder waar het pensioen is opgebouwd. Maar het kan ook zijn dat je zelf een pensioenuitvoerder mag kiezen. In pensioentaal heet dit shoprecht. In dat geval is het goed om verschillende
aanbieders met elkaar te vergelijken. Lees meer.

4. Heb je een partner? Bespreek je pensioen!

Bij pensioen hoort ook pensioen voor je partner als je die hebt. Daarom is het goed om samen te kijken naar elkaars pensioen. Ook om te weten wat er gebeurt als een van jullie komt te overlijden. Is er dan partnerpensioen nodig? En hoeveel? Onthou dat als je partnerpensioen
regelt, dan krijg je zelf minder pensioen. Lees meer.

5. Zet je (verwachte) uitgaven op een rij

Heb je nog hoge lasten? Bijvoorbeeld omdat je nog (jonge) kinderen hebt of een hypotheek? Of zit je nu wel goed, maar verwacht je dat je medische kosten toenemen? Soms heb je de keuze om eerst een hoger en later een lager pensioen te ontvangen. Of andersom. Lees meer.

6. Wil je zekerheid? Of kans op hoger pensioen?

Heb je een pensioen op basis van beleggingen? Dan heb je aan het eind van de rit een pensioenkapitaal. Hiermee koop je je pensioeninkomen. Je kunt dan kiezen voor een vast pensioeninkomen of (een deel) variabel pensioeninkomen. Een vast pensioen biedt
meer zekerheid over de hoogte van je pensioeninkomen. Een variabel pensioen biedt kans op een hoger pensioeninkomen, maar kent ook meer risico’s. Denk dus goed na wat bij je past. Lees meer.

7. Neem de tijd

Met pensioen gaan doe je niet in één dag. Het is een belangrijke stap voor de rest van je leven. Want als je eenmaal je keuzes hebt gemaakt, en je pensioeninkomen ontvangt, kun je die keuzes niet meer aanpassen. Dat is de financiële kant. Maar ook emotioneel is het een belangrijke stap. Je komt in een andere levensfase terecht. Al noemen wij dat liever een nieuw begin. Praat er daarom eens over met anderen. Wat vinden zij belangrijk? Hoe bereiden ze zich voor? Zo groei je naar langzaam maar zeker toe naar die laatste werkdag. En de dagen erna.