Bij welke beleggingsvorm heeft u een beleggerprofiel nodig?

U heeft via uw werkgever een pensioenregeling waarbij de premie wordt belegd. Uw werkgever heeft hierbij bepaald wat de standaard manier van beleggen is: HorizonBeleggen of DynamischBeleggen. En uit welke beleggingsvormen u nog meer kunt kiezen: uit welke ProfielBeleggen en VrijBeleggen. Bij ProfielBeleggen en VrijBeleggen heeft u een beleggerprofiel nodig.

Zo werkt beleggen voor je pensioen.

Zo werkt beleggen voor je pensioen.

Bekijk de video.

Helaas kunnen wij deze video niet weergeven omdat we geen toestemming hebben. Voor deze video moet u akkoord gaan met "Alle cookies".

HorizonBeleggen

HorizonBeleggen is een van onze standaard manieren van beleggen. Dat beleggen doen wij voor u. U heeft voor deze beleggingsvorm geen beleggerprofiel nodig.

DynamischBeleggen

DynamischBeleggen is de andere standaard manier van beleggen. Hierbij houden we rekening met uw pensioengevend loon. U heeft voor deze beleggingsvorm geen beleggerprofiel nodig.

ProfielBeleggen

U bepaalt hoe we voor u gaan beleggen. Dat doet u door het maken van een persoonlijk beleggerprofiel. Dat geeft aan wat voor type belegger u bent en hoeveel risico u wil nemen.

VrijBeleggen

Bij VrijBeleggen bepaalt u zelf de samenstelling van uw beleggingen en hoeveel risico u wil nemen. Uw beleggerprofiel bepaalt hoeveel risico past bij uw profiel.

Wat is een beleggerprofiel?

Een beleggerprofiel geeft aan wat voor belegger u bent. Het beleggerprofiel is het resultaat van vragen over uw persoonlijke financiële situatie, uw kennis van en ervaring met beleggen en welk risico u wil lopen met uw beleggingen. De uitslag van de vragenlijst bepaalt in welke van de vijf beleggerprofielen u valt: voorzichtig, defensief, neutraal, ambitieus of offensief. Het is verstandig om volgens dit beleggerprofiel te (laten) beleggen, maar u mag ook een andere keuze maken.

Waar vind ik mijn beleggerprofiel en kan ik dit aanpassen?

U moet ervoor zorgen dat uw beleggerprofiel past bij uw persoonlijke situatie. Daarom is het verstandig om elk jaar te kijken of uw beleggerprofiel nog bij u past. Of eerder, als er in de tussentijd iets verandert aan uw situatie. Bijvoorbeeld als u gaat trouwen, kinderen krijgt of als u en uw partner uit elkaar gaan. U bepaalt uw beleggerprofiel minimaal eens per vijf jaar (opnieuw) in MijnZwitserleven. Dit kan als u ProfielBeleggen of VrijBeleggen als beleggingsvorm heeft. Heeft u eerder een keer de vragenlijst ingevuld en daarna uw beleggerprofiel doorgegeven? Dan ziet u in MijnZwitserleven welk beleggerprofiel u nu heeft. U logt in met DigiD of met uw e-mailadres en wachtwoord.

Naar MijnZwitserleven

Fondsen

Bekijk de koersen van alle beleggingsfondsen die door Zwitserleven en haar fondsbeheerders worden aangeboden. Bij een aantal fondsen ziet u ook de ESG-scores, CO2-uitstoot en het watergebruik.

Financieel risico
Met uw beleggingen financiert u een kapitaal dat u op uw pensioendatum gebruikt voor een pensioenuitkering. De hoogte van de pensioenuitkering is niet gegarandeerd. U loopt dus een financieel risico. De hoogte van de beleggingspremie van uw werkgever en het rendement op de beleggingen hebben allebei invloed op de hoogte van het kapitaal op uw pensioendatum. Dit kapitaal en het tarief voor de aankoop van een pensioeninkomen op uw pensioendatum bepalen de hoogte van uw pensioeninkomen.
U ontvangt één keer per jaar van ons informatie over de risico's van uw beleggingen van uw pensioen. Wij kijken of die risico's overeenkomen met het risico dat u wilt lopen.

Uw pensioenpremie wordt duurzaam belegd.

Uw pensioenpremie wordt duurzaam belegd.

Het Zwitserleven Gevoel is onlosmakelijk verbonden met een mooie wereld.  Uw pensioenpremie wordt geïnvesteerd in duurzame beleggingsfondsen.   

Advies nodig bij uw keuzes?

Wij helpen u graag bij uw pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over uw pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor u is, hangt natuurlijk af van uw hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heeft u er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan u overzicht geven over al uw geldzaken. En u zo helpen de best passende keuzes te maken.