Er zijn verschillende manieren om het pensioen van jou en je ex-partner te verdelen.
Welke keuze past bij jou?
Er zijn voordelen en nadelen als je kiest voor de standaardregels, anders verdelen, splitsen en niet verdelen. Of het bij jou en je ex-partner past, hangt dan ook af van wat jullie belangrijk vinden en de persoonlijke situatie. Bekijk eerst in MijnZwitserleven hoe je pensioen is geregeld. En ga met elkaar na welke voor- en nadelen je het belangrijkst vindt. Overleg met de persoon die je helpt bij de scheiding, welke keuze mogelijk wel of niet bij je past.
Verdelen volgens de standaardregels
Volgens de standaardregels heeft je ex-partner recht op de helft van het pensioen dat je tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt opgebouwd. Dit heet ‘verevenen’. De verdeling van het pensioen is vastgelegd in de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS). Uiteraard heb je ook recht op de helft van het pensioen van je ex-partner.
Voordelen
- Je hoeft geen afspraken met je ex-partner te maken.
- Als je ex-partner voor de pensioendatum overlijdt, krijg je het deel dat bij de verdeling naar jouw ex-partner ging weer terug.
Nadelen
- Je ex-partner heeft geen eigen pensioen vanuit je pensioenregeling en kan zelf geen keuzes maken. Je ex-partner is afhankelijk van jou.
- Je houdt een band met je ex-partner via je pensioenregeling.
Anders verdelen
Ook kun je samen een andere verdeling afspreken. Bijvoorbeeld 60% voor je ex-partner en 40% voor jou. Of het pensioen verdelen dat je hebt opgebouwd vóór je huwelijk of geregistreerd partnerschap, in de periode dat je ongehuwd samenwoonde. Hoef je volgens de standaardregels geen pensioen te verdelen? Dan kun je samen afspreken om dat juist wel te doen.
Voordelen
- Je kan samen met je ex-partner de verdeling van het pensioen bepalen.
- Als uw ex-partner voor de pensioendatum overlijdt, krijg je het deel dat bij de verdeling naar je ex-partner ging weer terug.
Nadelen
- Jij en je ex-partner moeten de andere verdeling allebei goed vinden.
- Je ex-partner heeft geen eigen ouderdomspensioen vanuit jouw pensioenregeling en kan zelf geen keuzes maken. Je ex-partner is afhankelijk van jou.
- Je houdt een band met je ex-partner via je pensioenregeling
Splitsen
Je kunt het pensioen ook splitsen in plaats van verdelen. Je geeft je ex-partner dan een eigen recht op pensioen. Dit heet conversie. Je ex-partner krijgt dit pensioen als hij of zij zelf met pensioen gaat.
Voordelen
- Jouw Uniform Pensioen Overzicht (UPO) wordt duidelijker. Hierop staat alleen je eigen pensioen.
- Je hoeft geen rekening meer te houden met je ex-partner. Bijvoorbeeld als je wil kiezen voor opname bedrag ineens, vervroegen of uitstellen van de pensioendatum en de keuze voor een vast of variabel pensioen.
- Je ex-partner heeft een eigen pensioen en kan zelf alle keuzes maken. Je ex-partner kan zelfs kiezen om dit pensioen samen te voegen met het eigen pensioen bij een andere pensioenuitvoerder (waardeoverdracht). Je ex-partner is niet afhankelijk van jou en kan zelf beslissen wanneer zijn of haar pensioendeel ingaat.
- Ook het recht op bijzonder partnerpensioen wordt omgezet in een eigen recht op pensioen. Je ex ontvangt meer pensioeninkomen.
Nadelen
- Splitsen is alleen mogelijk als je dit allebei goed vindt.
- Ook het recht op bijzonder partnerpensioen wordt omgezet in een eigen recht op pensioen. Je ex-partner verliest het recht op het bijzonder partnerpensioen.
- Als je ex-partner overlijdt, krijg je jouw pensioen niet meer terug.
Niet verdelen
Je kan samen afspreken om jouw pensioen niet te verdelen. Je houdt dan volledig recht op je eigen ouderdomspensioen. Deze afspraak kan je bijvoorbeeld maken als je spaargeld of bezittingen hebt die je kan verdelen met je ex-partner.
Wat moet je doen?
Binnen 2 jaar na je scheiding of einde van je geregistreerd partnerschap stuur je ons het 'Mededelingsformulier in verband met verdeling van pensioen bij scheiding'. Hiermee meld je ons dat je bent gescheiden of dat je geregistreerd partnerschap is gestopt. En informeer je ons hoe je het pensioen wil verdelen.
Kies je voor de wettelijke standaardverdeling? Dan ondertekent één ex-partner (of beide ex-partners) het formulier. Heb je afwijkende afspraken over de verdeling van het pensioen gemaakt? Dan ondertekenen beide ex-partners het formulier. En stuur je ons ook het document waarin je de afspraken hebt vastgelegd, zoals een scheidingsconvenant of andere overeenkomst.
Geef je de afspraken die je met elkaar gemaakt hebt pas na 2 jaar aan ons door? Dan gelden de standaardregels, maar verdelen wij het pensioen niet voor je. Je moet dan zelf vanaf je pensioendatum het pensioen waar je ex-partner recht op heeft aan hem of haar betalen. Dat kan lastig zijn. Je moet bijvoorbeeld zelf berekenen om welk bedrag het gaat en zelf de uitkering aan je ex-partner verrekenen via de belastingaangifte.
Advies nodig bij je keuzes?
Wij helpen je graag bij je pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over je pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor je is, hangt natuurlijk af van je hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heb je er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan overzicht geven over al je geldzaken. En zo helpen de best passende keuzes te maken.