Scheiden en pensioen

Een echtscheiding, scheiding van tafel en bed of einde van een geregistreerd partnerschap heeft bijna altijd gevolgen voor jouw pensioen. Je ex-partner kan recht hebben op het partnerpensioen en een deel van jouw ouderdomspensioen en omgekeerd. Tenzij je het anders wil regelen. Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn.

Afspraken maken over uw pensioen

In een scheidingsconvenant of andere overeenkomst legt u afspraken vast over bijvoorbeeld uw bezittingen. U kan daarin ook alle afspraken vastleggen over uw ouderdomspensioen en partnerpensioen. Legt u niets vast? Dan gelden standaardregels. U kan samen een andere verdeling afspreken. Of het pensioen niet verdelen. Het is belangrijk dat u de keuzes samen vastlegt. Stuurt u ons een kopie van dit document, bij voorkeur voordat dit definitief wordt. We zien dan meteen of uw wensen en afspraken mogelijk zijn. Verderop leest u over de rechten van uw ex-partner.

Verdelen ouderdoms­pensioen

Volgens de standaardregels heeft uw ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd. Maar er zijn ook andere manieren om het ouderdomspensioen van u en uw ex-partner te verdelen.

Welke keuze past bij u?

Bijzonder partner­pensioen

Volgens de standaardregels blijft uw ex-partner meestal recht hebben op het partnerpensioen. Dit wordt een bijzonder partnerpensioen genoemd. Uw ex-partner kan afstand doen van het recht op bijzonder pensioen. Dit heeft voor- en nadelen, en is afhankelijk van uw situatie of dit bij u past.

Lees meer over het verdelen van bijzonder partnerpensioen